Skip to main content

brit Szakszervezeti Kongresszus munkavállaló robot 

A brit Szakszervezeti Kongresszus (TUC) arra figyelmeztet az Egyesült Királyságban, hogy „hatalmas hiányosságok” vannak a munkajogban a mesterséges intelligencia szerepével kapcsolatban.

Az 1868-ban alapított szakszervezeti szövetség szerint a munkavállalókat hamarosan

„ALGORITMUS ALAPJÁN VESZIK FEL ÉS BOCSÁTJÁK EL”,

ezért újfajta jogi védelemre van szükség – tudósít a BBC. A javasolt törvényi módosítások közé tartozik egy olyan szabály, amely szerint a „nagy kockázatú” döntéseket embereknek kell felülvizsgálnia.

Frances O'Grady, a TUC főtitkára elmondta, hogy az mesterséges intelligencia személyzeti használata a munkahelyen olyan út, amire veszélyes lehet rálépni.

A munkahelyi mesterséges intelligencia felhasználható a termelékenység és a munkahelyi élet javítására. De most már létfontosságú döntések meghozatalára is használják a munkahelyeken – például arra, hogy kiket vesznek fel és kiket bocsátanak el. Tisztességes szabályok nélkül az MI használata a munkahelyen széles körű megkülönböztetéshez és tisztességtelen bánásmódhoz vezethet – különösen a bizonytalan munkát végzők számára.

– figyelmeztetett O'Grady

Übergépek

Sok munkahely már automatizált döntéshozatalt használ egyszerű feladatokhoz. Például az Uber a gépjárművezetői feladatokat automatikusan, számítógéppel rendeli hozzá a sofőrökhöz, és az Amazon köztudottan mesterségesintelligencia-megfigyelő rendszerekkel figyeli munkatársait a raktáraiban.

Számos cég már a felvételi folyamat első szakaszában emberi részvétel nélküli automatizált rendszert használ a mezőny szűkítésére.

De amint az MI kifinomultabbá válik, sokan attól tartanak, hogy komolyabb, magas kockázatú döntésekkel bízzák meg, például elemzi ezeket a teljesítménymutatókat, hogy az 

AI KITALÁLJA, KINEK KELL ELSŐ HELYEN ÁLLNIA AZ ELŐLÉPTETÉSBEN – VAGY KIT KELL ELBOCSÁTANI.

Ez egyébként még akkor is megtörténhet – az automatizált döntéshozatalnak köszönhetően –, ha ember is részt vesz a folyamatban – figyelmeztet a Szakszervezeti Kongresszus jelentése.

„Csak egy ember” (Mátrix – Újratöltve)

Az ilyen esetekben az ember bár valamilyen formális feladatot felvállalhat, például egy dokumentum kezelését, de a valódi emberi döntés minimális. Sokszor előfordul, hogy az emberi döntéshozatal nagyrészt illuzórikus, például amikor a gép döntési folyamatában az emberi részvétel csupán formalitás.

– teszik hozzá a szerzők.

A szakszervezetek a munkajogi ügyvédek és a mesterséges intelligencia ügyekre szakosodott ügyvédek közreműködésével készült jelentése azt állítja, hogy a törvény az elmúlt években nem tudott lépést tartani az MI gyors fejlődésével.

Az unió a következőket kéri:

  • A munkáltatók kötelezettsége, hogy konzultáljanak a szakszervezetekkel a „magas kockázatú” vagy a „tolakodó” mesterséges intelligencia munkahelyi használatáról.
  • Az emberi felülvizsgálati döntések törvényes joga.
  • Törvényes jog a munka kikapcsolására, illetve az sem várható el, hogy a munkavállaló folyamatosan válaszoljon a hívásokra vagy az e-mailekre.
  • Az Egyesült Királyság törvényének módosítása az algoritmusok általi megkülönböztetés ellen.

Az algoritmusok általi megkülönböztetést az elmúlt években jól dokumentálták, gyakran a faji elfogultságot elmulasztó rendszerek alkalmazásának nem szándékos mellékhatásaként.

Arctalan arcfelismerők

Az egyik kiemelt példa az arcfelismerési technológiára vonatkozik, amelyet korábban a fehér arcok könnyebb felismerésére képeztek ki, más származással ellentétben. Az ilyen problémák arra késztették az IBM-et, hogy felhagyjon a technológiával kapcsolatos tavalyi erőfeszítéseivel, mivel azt általánosan „elfogultnak” minősítették.

A Szakszervezeti Kongresszus felhívta a figyelmet az Uber Eats szállítmányozó sofőrjeinek legújabb állításaira is, akik azt állították, hogy azért bocsátották el őket, mert az arcfelismerő szoftver nem tudta felismerni az arcukat. Ez ahhoz vezetett, hogy a 

100 SZÁZALÉKOS MINŐSÍTÉSSEL RENDELKEZŐ ÉS TÖBB EZER SZÁLLÍTÁSSAL RENDELKEZŐ JÁRMŰVEZETŐKET KIRÚGTÁK,

mert nem teljesítették az igazolvány-ellenőrzést – állították az érintett járművezetők. Az Uber ezt cáfolja, mondván, hogy mindig emberi felülvizsgálatot kell végezni, mielőtt megválnának a náluk dolgozó a sofőröktől.

„Különösen veszélyes”

A szakszervezet által megrendelt jelentés készítői, Robin Allen és Dee Masters a Cloisters ügyvédi irodától azt állították, hogy bár az MI hasznos lehet, „ha rosszul használják, különösen veszélyes lehet”.

Jelenleg is fontos döntéseket hoznak a gépek. Az elszámoltathatóságot, az átláthatóságot és a pontosságot a jogrendszernek garantálnia kell az általunk javasolt, gondosan kidolgozott jogi reformok révén. Nagyon világos határok vannak, amelyeket nem szabad átlépni, ha a munkát nem akarják embertelenné tenni.

– állítják közös nyilatkozatukban.

[ forrás: BBC ]

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Alex Knight fotója a Pexels oldaláról

TOP 5