Skip to main content

aszteroida becsapódás Föld Közép-Európa 

Ijesztő forgatókönyvet tesztelt egy NASA által irányított nemzetközi kutatócsoport: mi történne, ha egy aszteroida tartana egyenesen a Föld felé? Meg tudnánk állítani az égitestet, vagy elkerülhetetlen lenne a katasztrófa? Az egy héten át tartó kísérlet konklúziója nem mondható biztatónak.

A teszt során a kutatók sikerrel azonosítottak egy olyan kisbolygót, ami felfedezésekor 56 millió kilométerre volt a Földtől.

hirdetés

A szakértőknek mindössze hat hónapjuk volt cselekedni. Viszonylag hamar feltérképezték az aszteroida méretét, pályáját és a becsapódás esélyét. Ezt követően az európai és amerikai kutatóknak fel kellett mérniük, rendelkezünk-e azokkal a technikai eszközökkel, amik alkalmasak egy közeledő égitest megállítására.

A próbálkozás azonban kudarcot vallott; 

A TUDÓSOK ARRA A KÖVETKEZTETÉSRE JUTOTTAK, HOGY A KISBOLYGÓ KIIKTATÁSÁHOZ MÉG NEM VAGYUNK ELÉG FEJLETTEK, ÍGY AZ VÉGÜL KÖZÉP-EURÓPÁBA CSAPÓDOTT, ÉS ÓRIÁSI PUSZTÍTÁST VÉGZETT A RÉGIÓBAN. 

Jelenlegi tudásunk szerint nincs olyan aszteroida, ami a közeljövőben bolygónkat fenyegetné, ugyanakkor az is tény, hogy a 140 méternél szélesebb – és emiatt veszélyesebb – aszteroidák mintegy kétharmadát nem sikerült még megtalálni. Ezért is volt többek között szükség a NASA által vezetett szimulációra. 

A mostanihoz hasonló gyakorlatok végső soron segítik a bolygóvédelemmel foglalkozó közösségek és kormányok egymás közötti kommunikációját, megteremtve az együttműködést egy potenciális becsapódással járó fenyegetés elhárítására" 

– összegezte a tapasztalatokat Lindley Johnson, a NASA bolygóvédelmi részlegének egyik vezetője.

Mintha nukleáris fegyverrel támadnák Közép-Európát

A szimulációban szereplő hipotetikus aszteroida a 2021PDC katalógusjelet kapta. A forgatókönyv szerint az objektumot április 19-én észlelték először, és az első adatok alapján 5 százalék esélyt adtak az október 20-i becsapódásra.

A kísérlet második napján, vagyis a szimuláció szerint május 2-án sikerült elemezni az objektum pályáját, és megállapították, hogy a kisbolygó mindenképpen neki fog ütközni a Földnek, a becsapódás helye pedig Észak-Afrika vagy Európa lesz.

A szakértők több ötlettel is előálltak, először űrhajóval semmisítették volna meg az égitestet, az akció lebonyolítására azonban nem maradt volna elég idő. A nukleáris fegyverek bevetése már jobb ötletnek tűnt, de az aszteroida méretei miatt (34,75 és 800 méter közötti szélesség) ez a verzió sem kecsegtetett sok sikerrel.

A kísérlet harmadik napján a kutatók már június 30-ra ugrottak, 

EKKOR VÁLT BIZONYOSSÁ, HOGY A 2021PDC KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN FOG LANDOLNI. 

Egy héttel az objektum érkezése előtt 99 százalékos pontossággal megállapították, hogy a becsapódás helyszíne a német-cseh-osztrák hármas határ lesz. Mivel a fenyegetést nem sikerült elhárítani, az egyetlen lehetőség az evakuálás maradt. 

A ROBBANÁS HELYSZÍNÉN AKKORA ENERGIA SZABADULT FEL, MINT EGY NAGYOBB NUKLEÁRIS FEGYVER BEVETÉSEKOR. 

aszteroida becsapódás Föld Közép-Európa

A lehetséges megoldások

A valóságban egy 2021PDC-hez hasonló kisbolygót vélhetően korábban észrevennénk. Természetesen nincs ok tehát félelemre.

A technológia fejlődése szerencsére nem állt le, és a közeljövőben több aszteroidafigyelő eszköz is elérhetővé válik.

A NASA Földközeli Objektum Megfigyelő Missziója (Near-Earth Object Surveillance Mission, rövidítve NEOSM) egy olyan infravörös űrtávcsövet takar, amivel potenciálisan veszélyes kisbolygókra lehet vadászni. Szintén mostanában kezdi meg működését az Európai Űrügynökség (ESA) TBT2 (Test-Bed Telescope 2) teleszkópja és a teljesen automatizált Flyeye távcsőhálózat.

Az aszteroidák megsemmisítésének lehetőségeit is aktívan vizsgálják a szakemberek. Felmerült már olyan ötlet, hogy űrbe küldött bombákat robbantanának fel a kockázatosabb objektumok közelében, de az űrsziklákat aprító lézerek alkalmazását sem vetik el.

A NASA és az ESA júliusban indít el egy küldetést, ami a DART (Double Asteroid Redirection Test) nevet kapta. A célpont egy olyan kettős aszteroida, ami 2022 októberében közelíti meg a Földet.

EGY ÚGYNEVEZETT „KINETIKUS ELHAJLÁS" TECHNOLÓGIÁT ALKALMAZVA EGY 500 KILOGRAMMOS JÁRMŰVET FOGNAK ÜTKÖZTETNI AZ ASZTEROIDAPÁROS EGYIK TAGJÁVAL. 

A végső cél az, hogy a kisbolygót letérítsék a pályájáról.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás  - A nyitókép csak illusztráció, forrás: urikyo33 képe a Pixabay -en

TOP 5