Skip to main content

Apophis becsapódás Föld veszély 

A Föld még legalább 100 évig biztosan nem fog összeütközni egy különösen veszélyes aszteroidával - jelentette ki az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a legújabb teleszkópos megfigyelések alapján.

Az Apophis nevű kisbolygó a következő száz évben három alkalommal is megközelíti a Földet, 2029-ben, 2036-ban és 2068-ban.

hirdetés

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az első két találkozás nem jelent veszélyt bolygónkra, a friss megfigyelések szerint azonban már biztos, hogy a 340 méteres űrszikla 2068-ban sem fog összeütközni a Földdel.

Egy 2068-as becsapódás nem tartozik többé a lehetőségek közé, és számításaink szerint még legalább 100 évig nem fenyeget ütközés veszélye

- közölte a NASA a hét végén.

A friss kutatási eredmények nyomán az űrkutatási hivatal hivatalosan is eltávolította az égitestet a veszélyes aszteroidák listájáról.

AZ ELSŐKÉNT 2004-BEN ÉSZLELT APOPHIST MÁRCIUS FOLYAMÁN SIKERÜLT JOBBAN MEGFIGYELNI, AMIKOR A NAP KÖRÜL KERINGVE ARÁNYLAG KÖZEL, 17 MILLIÓ KILOMÉTERRE HALADT EL A FÖLD MELLETT.

A kisbolygót közelebbről is szemügyre vehetik a csillagászok 2029. április 13-án, amikor mindössze 32 ezer kilométerre lesz a Földtől.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5