Skip to main content

ródium drágább arany nemesfém 

A ródium a legdrágább nemesfémnek számít az egész világon, és a különleges nyersanyag ma már a bányacégek egyik legfontosabb bevételi forrása.

A platinabányászatban utazó vállalatok számára ma már elsődleges bevételi forrást jelent egy különleges nyersanyag, a legdrágább nemesfémnek számító ródium – írja a Mining.com.

hirdetés

Noha a ródium árfolyama lefordult a márciusban elért csúcsához képest, az Anglo American Platinum bányaóriás számára még így is ez adta az első féléves bevétel 45 százalékát. Ez pedig meghaladta a platina és palládium együttes arányát.

A TÁRSASÁG ANYACÉGE, AZ ANGLO AMERICAN SZÁMÁRA EZZEL A RÓDIUM TÖBB BEVÉTELT GENERÁLT, MINT A SZINTÉN HOZZÁ TARTOZÓ DE BEERS ÁLTAL KITERMELT GYÉMÁNTOK, VAGY A CHILÉBEN ÉS PERUBAN KITERMELT RÉZ.

A ródium a platina- és palládium-bányászat mellékterméke, rendkívüli értékét pedig egyrészt a ritkasága adja, másrészt az, hogy páratlan képességgel csökkenti az autók kipufogógázából származó nitrogén-oxidokat.

Ahogy pedig a károsanyag-kibocsátási szabályok világszerte szigorodtak, jelentősen megnőtt a ródium iránti kereslet.

Márciusban

A FÉM ÁRFOLYAMA UNCIÁNKÉNT 29.800 DOLLÁRRA EMELKEDETT, AMIVEL NAGYJÁBÓL 17-SZER ÉRTÉKESEBB VOLT AZ ARANYNÁL.

A fém egyébként Dél-Afrika egyik legfontosabb exportcikke, mivel az országban termelik ki a globális ródiumkínálat több mint 80 százalékát.

Mindazonáltal nagy kérdés, hogy miután a ródium árfolyama több mint 40 százalékot csökkent a márciusi csúcsához képest, mennyire határozza majd meg a bányacégek bevételi forrásait a jövőben.

Valószínűleg az első féléves arányok nem lesznek fenntarthatók, és az elemzők szerint a következő időszakban sem tűnik reálisnak a ródium hasonló szárnyalása. A Mining.com által megkérdezett elemző szerint ugyanis a következő két évben a fenntartható árfolyam az unciánkénti 10.000 dollár körül alakulhat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: SHUTTERSTOCK

TOP 5