Skip to main content
Dubai jövő múzeuma

Pénteken nyílt meg a Jövő Múzeuma Dubajban: a különleges, tórusz alakú, 77 méter magas épületben elhelyezett intézmény álomszerű világot mutat be, amelyet a napenergia és a lendületes fejlődés táplál. A Jövő Múzeumának látogatóit Aya, egy mesterséges intelligenciával rendelkező idegenvezető kalauzolja.

A múzeum építészetileg a fejlett technológiát ötvözi a kulturális hagyománnyal.

hirdetés

A tórusz (forgástest) alakú múzeumot arab kalligráfiával díszített ablakok ölelik körül. A Jövő Múzeuma azt mutatja be, hogy milyen lesz a világ 50 év múlva. Arra ösztönzi a látogatókat, hogy gondolkodjanak el a bolygó egészségéről és biológiai sokféleségéről.

A múzeum koncepciója az, hogy a fenntartható jövő és az egészséges bolygó megteremtése nem akadályozhatja a fejlődést és a gazdasági növekedést

– mondta Sarah Al-Amiri, az Egyesült Arab Emírségek fejlett technológiáért felelős államminisztere és az Egyesült Arab Emírségek Űrhivatalának elnöke. – Ez inkább arra ad alkalmat, hogy új lehetőségeket teremtsünk ebből a kihívásból, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznünk.

A múzeum kreatív igazgatója, Brendan McGetrick szerint a klímaváltozás elleni küzdelem nem azt jelenti, hogy vissza kell térni a vadászó-gyűjtögető életmódhoz. De a fejlődés és az innováció folytatása közben tudatában kell lennünk annak, hogy milyen kapcsolat fűz bennünket a bolygóhoz, és annak is, hogy még sok tennivaló áll előttünk - fűzte hozzá.

A JÖVŐ MÚZEUMÁNAK LÁTOGATÓIT AYA, EGY MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL RENDELKEZŐ IDEGENVEZETŐ KALAUZOLJA; BEMUTATJA A REPÜLŐ TAXIKAT, A SZÉLERŐMŰVEKET ÉS NAP-PROJEKTET.

A projekt elképzelése szerint a Holdra számtalan napelemet telepítenek, amelyek a napenergiát a földi csomópontok felé irányítják.

A múzeumban mindenütt tetten érhető az arab kultúra hatása: a meditációs térben például az Arab-félszigeten élő törzsek életét megalapozó három elem, a rezgések, a fény és a víz jelenik meg.

A pénteken nyílt múzeum épületét az Egyesült Arab Emírségekben működő Killa Design építésziroda tervezte. Az építésziroda szerint az épület megkapta a LEED Platinum minősítést, amely a világ leghatékonyabb energia- és környezetvédelmi terveit ismeri el.

(MTI/AP)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Palau piramisai különleges formát mintáznak - FORRÁS: HARTL-REITER

TOP 5