Skip to main content

aszteroida becsapódás Izland

Mindössze 2 órával a légkörbe lépés előtt észleltek egy becsapódó aszteroidát. Egyedüli szerencsénk, hogy a kisbolygó mindössze 3 vagy 4 méter széles volt, de a mérések alapján így is hatalmasat robbant. Sérültekről vagy anyagi kárról nem érkezett hír - írja az IFL Science tudományos portál. 

Az égitest Izland partjainál landolhatott, és érkezése előtt mindössze 2 órával észlelték. Ezzel a mostani az ötödik olyan kisbolygó, amit közvetlenül becsapódása előtt detektálnak.

 

hirdetés

Egyelőre nem tudni mi lett az aszteroida sorsa; lehetséges, hogy még a légkörben szétrobbant, de az sem kizárt, hogy „túlélte" az utat és a tengerbe csapódott.

Az Európai Űrügynökség (ESA) most próbálja kideríteni, készült-e felvétel az égitestről, de mivel a becsapódási zóna egy eléggé kietlen hely volt, valószínűtlen, hogy bárki vagy bármi megörökítette volna az esetet.

Az objektumot egyébként egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián figyelte meg először, az aszteroida így a Sar2593 nevet kapta. Előzőleg kevesebb mint 1 százalékra tették a becsapódás esélyét.

A csillagászok rögtön próbálták nyomon követni a kisbolygó útját, ami nem egyszerű feladat, mivel hihetetlenül gyorsan, 18,5 kilométer per másodperces sebességgel száguldott.

A becsapódás helyét először Írország északi részére várták, ám az objektum végül Izlandnál ért földet március 11-én, magyar idő szerint este 20 óra 25 perc körül.

Az izlandi és a grönlandi mérések alapján a kisbolygó akkorát robbant, mintha 2-3 kilotonna TNT robbanóanyag semmisült volna meg. Sérülésekről, anyagi károkról nem érkezett hír. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Kiderült, meddig tudjuk biztosan elkerülni az Apophis aszteroida becsapódását

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay 

TOP 5