Skip to main content
Föld veszély idegenek Alberto Caballero

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Tejútrendszerben több millió potenciálisan lakható bolygó lehet – ezek közül négy pedig ellenséges szándékú idegen civilizációknak adhat otthont, amelyek adott esetben a Földre is veszélyt jelenthetnek – állítja egy új tanulmány, amit a Live Science tudományos portál ismertetett.

A megdöbbentő eredményekről beszámoló tanulmány – amely teljes terjedelmében az arXiv oldalról érhető el – azt a kérdést tette fel: mekkora az esélye annak, hogy az emberiség egy napon ellenséges civilizációval találja magát szembe.

hirdetés

A spanyolországi Vigo Egyetem konfliktusmegoldással foglalkozó doktorandusza, Alberto Caballero a földönkívüliek viselkedésének megtippeléséhez az emberiség történelmét vette alapul.

A becsléshez Caballero először megszámolta azokat az országokat, amelyek 1915 és 2022 között megszálltak más államokat. Megállapította, hogy a világ 195 nemzetéből összesen 51 indított valamilyen inváziót ebben az időszakban (14 invázióval az Egyesült Államok ekkor az élen állt). Ezt követően az egyes országok inváziós szándékának valószínűségét számolta ki a katonai kiadásaik alapján (ebben a mutatóban is az USA vezetett). Végül Caballero összeadta az országok egyéni inváziós szándékának valószínűségét, majd elosztotta az összeget a Föld összes országának számával.

AZ EREDMÉNY A PUBLIKÁCIÓ SZERINT MEGMUTATJA, MEKKORA AZ ESÉLYE ANNAK, HOGY AZ EMBERISÉG EGY IDEGEN VILÁG ELLEN HADJÁRATOT INDÍTSON.

A modell alapján az érték jelen pillanatban 0,028 százalék. Ez az eredmény azonban az emberi civilizáció jelenlegi fejlettségére vonatkozik – márpedig egyelőre nem vagyunk képesek csillagközi utazásra. Ha az emberi faj technológiai fejlődése a jelenlegi ütemben halad tovább, akkor a kutató számításai szerint nagyjából 259 év múlva érhetjük el a csillagközi utazáshoz szükséges technológiai szintet. Caballero a számításai során a Kardashev-skálát használta – ez a rendszer az energiafelhasználás alapján kategorizálja az egyes civilizációk fejlettségét.

Feltételezve, hogy az emberiség által indított inváziók száma ugyanolyan mértékben csökken majd, mint az elmúlt 50 évben, akkor egy idegen civilizáció megtámadásának valószínűsége már csak 0,0014 százalék lesz, amikor 259 év múlva elérjük egy 1-es típusú civilizáció fejlettségét. (Az 1-es típusú civilizációk közé azok tartoznak, amelyek bolygójuk összes energiaforrását hatékonyan uralják.)

Ez nagyon csekély esélynek tűnhet – egészen addig, míg meg nem szorozzuk a Tejútrendszer több millió lakható bolygójának számával. Caballero egy 2012-es SETI kutatás alapján kiszámolta, hogy galaxisunkban 15 785 földönkívüli civilizáció lehet jelen.

A kutató arra a konklúzióra jutott, hogy 1 alatt van (0,22) azon 1-es típusú civilizációk száma, amelyek háborút indítanának ellenünk. Ha azonban a modern emberhez hasonlóan csillagközi utazásra még képtelen földönkívülieket is számításba vesszük, ez a szám már 4,42-re nő.

A KUTATÓ SZERINT NÉGY ELLENSÉGES IDEGEN HATALOM MÉG NEM AD OKOT AZ AGGODALOMRA, MERT NAGYON KEVÉS AZ ESÉLYE ANNAK, HOGY KAPCSOLATBA KERÜLJÜNK VELÜK.

„Százszor nagyobb valószínűséggel csapódik a Földnek egy aszteroida"

– mondta Caballero.

A kutató tanulmánya egy érdekes gondolatkísérletet mutat be, de még a szerző szerint is számos korlátja van. Egyrészt az emberiség történelmének egy igen kis szeletét veszi alapul, és számos feltételezést fogalmazott meg fajunk jövőbeli fejlődésével kapcsolatban. Másrészt a modell túlságosan emberinek véli az idegenek gondolkodását, agyi felépítését, márpedig nagy valószínűséggel nem ez a helyzet.

Tanulmányom az általunk ismert életen alapszik. A földönkívüliek elméjét viszont nem ismerjük"

– mondta Caballero.

Az amerikai kormány is komolyabban vizsgálja az azonosítatlan repülő objektumokat

Az amerikai kormányzat az elmúlt hónapokban a korábbiaknál intenzívebben és komolyabban kezdte vizsgálni a földönkívüli élet jeleit, illetve a légkörben észlelt azonosítatlan repülő objektumokat

Egy belsős jelentés szerint tavaly 144 olyan repülő objektumot jegyeztek le, amik különös pályán és sebességgel mozogtak. Az esetek jelentős részére egyelőre nem sikerült logikus magyarázatot találni. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ausztrál tudósok szerint közel a földönkívüliek inváziója

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: PIRO4D képe a Pixabay -en.

TOP 5