Skip to main content
intelligencia világ legokosabb nemzet

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A Vouchercloud felmérést készített és rangsorolta a világ 25 legjobb országát intelligencia alapján. 

A kutatókat érdekelte, mely társadalmak vitték előbbre leginkább a civilizáció fejlődését. Országonként összeszámolták az elnyert Nobel-díjakat, felmérték a jelenlegi átlagos IQ-szintet, és összehasonlították az iskolai eredményeket.

hirdetés

A különböző társadalmak észjárása és közös eredményeik megfigyelése alapján keresték a választ a kérdésre, hogy vajon melyik a legokosabb nemzet a világon? Mely társadalmak járultak hozzá a leginkább a civilizáció fejlődéséhez? Melyikük teljesít a legjobban az iskolában, és melyiküknek a legmagasabb az IQ-ja. 

Az intelligencia számszerűsítéséhez a felmérés figyelembe veszi az egyes nemzetek által elnyert Nobel-díjak számát, a jelenlegi átlagos IQ-szintet és az iskolai végzettséget, ami a következő generáció potenciális intelligenciáját mutatja – írja a Forbes.

Listavezető országok

A listát Ázsia és Európa uralja, Japán pedig mindhárom mérőszám tekintetében magas helyezésének köszönhetően az első helyen áll: az iskolai tesztek alapján az ötödik, a Nobel-díjak és a jelenlegi IQ alapján pedig a hatodik helyen végzett. Második helyen következik Svájc, a dobogó harmadik helyezettje pedig Kína. Az Egyesült Államok a negyedik helyen áll főleg a Nobel-díjak kategóriájában elért rendkívüli dominanciája miatt, ahol 368 díjjal majdnem háromszor annyi díjat számolhat össze, mint a második helyen álló Egyesült Királyság. A jelenlegi IQ tekintetében azonban az USA a 28., az iskolai rangsorban pedig a 13. helyen áll, ami nem sok jót ígér a jövőbeli helyezés szempontjából.

MAGYARORSZÁG A RANGOS 16. HELYET FOGLALJA EL.

Nobel-díj tekintetében Magyarország a világon a 21., kilenc darab Nobel-díjjal, IQ-szint alapján a 24., 98,1-es IQ-val, és iskolai végzettség szerint a 14. helyen áll.

Bár Európában a jelenlegi első tízben öt nemzet is lenyűgözően szerepel – Svájc a második, Hollandia az ötödik, Oroszország a hatodik, Belgium a hetedik és az Egyesült Királyság a nyolcadik –, a jövőre nézve Ázsia esélyesebb. Szingapúr a 25. helyen áll a rangsorban – pozícióját nagyban befolyásolja, hogy a Nobel-díjak tekintetében a 73. helyen áll, miközben a jelenlegi IQ-szint és az iskolai végzettség tekintetében az első helyet foglalja el.

Nobel-díjak

A Nobel-díjak szerinti top 25 országot a nyugati világ uralja, hiszen a Nobel-díj egy nyugati intézmény. Ne várjuk azonban, hogy ez az elkövetkező években is így marad, mivel az ázsiai értelmiség feltartóztathatatlan fejlődése joggal hoz egyre több díjat.

Jelenlegi nemzeti IQ

A hetedik helyig kell görgetni, hogy Ázsián kívül is találjunk országot ezen a listán. Finnország az első nyugati ország, amelyik felkerült a listára. Míg az Egyesült Államok még a 25 legjobb ország között sem szerepel a nemzeti IQ tekintetében, Mongólia a 12. helyre kúszott fel, ahol az átlagos IQ értéke a 100-at is elérte, Magyarország pedig a 24. helyen áll 98,1-es IQ-val.

Iskolai teljesítmény

Az IQ-rangsor alapján nem nagy meglepetés, hogy Ázsia az iskolai teljesítményt elérő tanulók tekintetében is élen jár – elfoglalja az első öt helyet. A legjobbak között Oroszország a hatodik, míg az Egyesült Államok a 13. helyen áll. Szorosan követi Magyarország a 14. helyen az alapján, hogy a tanulók milyen magas pontszámot értek el – a magyarországi tanulók 29,4 százaléka teljesít kiemelkedően. Az Egyesült Királyságot sehol sem találjuk, de ha van meglepetés a listán, az valószínűleg Kazahsztán a kilencedik helyen.

A világ hét legboldogabb nemzetéről ide kattintva olvashat.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Fotó: Andrea Piacquadio - pexels

TOP 5