Skip to main content
világ leggazdagabb emberei limit

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Néhány évtizeddel ezelőtt még 1 millió dolláros nettó vagyon is bőven elég volt ahhoz, hogy valaki a világ leggazdagabbjai közé kerüljön

Mára ez szinte csak az alapvető anyagi biztonsághoz elég az Egyesült Államokban. Mutatjuk, mennyire kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy valaki a világ legelitebb társaságába kerüljön a vagyonával.

hirdetés

Változik a világ

Néhány évtizeddel ezelőtt ha valaki 1 millió amerikai dollárnak megfelelő vagyonnal rendelkezett, akkor globálisan is igen gazdagnak számított. Mára azonban a világ legvagyonosabbjai olyan elképesztő gyarapodáson mentek keresztül, hogy az 1 millió dollár nagyon messze került a vagyoni csúcsoktól.

Mivel a világ leggazdagabb embereinek toplistáját amerikai magánszemélyek dominálják, így a Visual Capitalist szerkesztői megnézték, az Egyesült Államokban mekkora vagyon szükséges ahhoz, hogy valaki a leggazdagabb 1 százalék tagja legyen.

A 2021-ES ORSZÁGOS ADATOK ALAPJÁN EHHEZ 4,4 MILLIÓ DOLLÁROS (KB. 1,7 MILLIÁRD FORINT) VAGYONRA VAN SZÜKSÉG, AZONBAN A KÜSZÖB RÉGIÓNKÉNT IGENCSAK ELTÉRŐ.

Kaliforniában például 6,8 millió dollár szükséges ahhoz, hogy valaki beférjen a leggazdagabbak közé, míg New Yorkban 4,2 millió dollár. Összevetésképpen, Mississippi államban (ahol a szegénységi ráta közel 20 százalékos) ehhez elegendő 766 ezer dollár is.

Emellett a Charles Schwab 2022-es felmérése arra jutott, hogy ha valaki „pénzügyileg kényelmes" életet szeretne élni az USA-ban, akkor ehhez minimum 774 ezer dolláros (kb. 309,6 millió forint) nettó vagyonra van szüksége. Akinek pedig legalább 2,2 millió dolláros vagyona van, az a „gazdag" kategóriába esik a világ legnagyobb gazdaságában.

AZ AMERIKAI LAKOSSÁG MEDIÁN NETTÓ VAGYONA EGYÉBKÉNT 2019-BEN 122 EZER DOLLÁR (KB. 48,8 MILLIÓ FORINT) VOLT. VAGYIS AZ AMERIKAI ÁLLAMPOLGÁROK JELENTŐS RÉSZE IGEN MESSZE ÁLL A „PÉNZÜGYI KÉNYELEMTŐL".

Amennyiben viszont globálisan is el akarjuk helyezni a fenti adatokat, akkor az látszik, hogy az amerikai top 1 százalék elképesztően gazdagnak számít. Japánban például elég 1,5 millió dolláros nettó vagyon ahhoz, hogy valaki a leggazdagabb 1 százalék tagja legyen. Az Egyesült Királyságban a küszöb 1,8 millió dollár, míg Ausztráliában 2,8 millió dollár.

Az elemzések szerint a kiugróan magas amerikai küszöb oka az, hogy az USA-ban relatíve nagyon sok szupergazdag milliárdos él.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN UGYANIS 2021-BEN 724 DOLLÁRMILLIÁRDOS ÁLLAMPOLGÁRT TARTOTTAK SZÁMON, MÍG A MÁSODIK HELYEN ÁLLÓ KÍNÁBAN 698-AT.

Ezzel szemben Indiában már csak 140 milliárdos élt, Németországban 136, Oroszországban pedig 117.

Mindez azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban az óriási vagyoni egyenlőtlenség hatására hatalmasra nyílt az olló a gazdagok és az átlag vagy az alatti jövedelemmel bírók között. Ez pedig globális összevetésben is erősen érezhető. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ennyit buktak a világ leggazdagabb emberei, Elon Musk a legszomorúbb

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Paulo Corceiro képe a Pixabay -en.

TOP 5