Skip to main content
népsűrűség szélességi kör lakosság Föld

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Amikor a Föld legsűrűbben lakott térségeiről esik szó, általában városok, országok vagy kontinensek kerülnek a vizsgálatok középpontjába

Egy kutatás azonban azt is megnézte, hol élnek a legtöbben a bolygón a szélességi körök szerint.

hirdetés

A népsűrűség vizsgálata

A népsűrűségek vizsgálatakor elsősorban városokat, országokat vagy kontinenseket szoktak vizsgálni. Ám egy friss kutatásban megnézték, miként oszlik meg a bolygó lakossága szélességi körök szerint. 

A vizsgálat eredménye szerint az északi 25. és 26. szélességi körön élnek a legtöbben.

ÖSSZESEN 279 MILLIÓ EMBER ÉL EZEKEN A VONALAKON, MELYEK OLYAN ORSZÁGOKAT SZELNEK ÁT, MINT INDIA, PAKISZTÁN, BANGLADES, KÍNA VAGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK

– írja a Visual Capitalist.

Érdekesség viszont, hogy az említett szélességi körökön található országok közül több olyan is van, amely önmagában egyáltalán nem számít különösebben sűrűn lakott területnek. Olyannyira, hogy ha csak az országokat vizsgáljuk, akkor a 10 legsűrűbben lakott állam közül mindössze kettő (Banglades és Bahrein) található az északi 25. és 26. szélességi körön.

ÖSSZEVETÉSKÉPPEN, BANGLADES MÉRETE MINDÖSSZE 1,55 SZÁZALÉKA KÍNA MÉRETÉNEK, MÍG BAHREIN ESETÉBEN EZ AZ ARÁNY 0,01 SZÁZALÉK.

Az ENSZ kutatási eredményei azt mutatják, hogy a globális populáció 2100-ra elérheti a 11 milliárd főt. Vagyis a Föld összesített népsűrűsége a 2022-es 59,11 fő/négyzetkilométerről 80,82 fő/négyzetkilométerre fog emelkedni.

MINDAZONÁLTAL ENNEK A NÖVEKEDÉSNEK A FŐ MOTORJA IMMÁRON NEM ÁZSIA LESZ, HANEM SOKKAL INKÁBB AFRIKA.

Utóbbi kontinens népessége ugyanis majdnem 200 százalékos növekedést produkálhat, és így 2100-ra elérheti a 4,3 milliárd főt – a jelenlegi közel 1,5 milliárdról.

Ez pedig azt is magával hozza; hogy az Egyenlítő közelében található szélességi körökön tovább nőhet a népsűrűség. Sok múlik azonban azon is, hogy a világ leggyorsabban növekvő városai (melyek jelentős része Afrikában található), hogyank bővülnek majd a következő évtizedekben, mint népesség, mind az azt kiszolgáló infrastruktúra tekintetében.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy különös körön belül él a Földön 4 milliárd ember

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jeda Hutchison - pexels

TOP 5