Skip to main content
Marburg Ebola vírus járvány Ghána

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Guardian és Le Figaro számolt be róla, hogy Ghánában megjelent egy halálos, Ebola-szerű betegség. A Marburg-vírust egyelőre két embernél azonosították

Jelenleg nem létezik semmilyen kezelés vagy vakcina

Jelenleg nem létezik semmilyen kezelés vagy vakcina a Marburg ellen, amely főként fertőzött denevérekről terjedhet át az emberre.

hirdetés

A nyugat-afrikai országban ez az első alkalom, hogy az Ebola-szerű betegség terjed.

A HÓNAP ELEJÉN A DÉLI, ASHANTI RÉGIÓ KORHÁZÁBAN VETTEK VÉRT KÉT PÁCIENSTŐL, AMELYEK ALAPJÁN KIDERÜLT, HOGY A BETEGEKNEK MARBURG VÍRUSA VAN.

A ghánai egészségügyi szolgálat (GHS) közlése szerint a mintákat a szenegáli Pasteur Intézetbe is elküldték, amely szintén megerősítette a diagnózist.

Ez az első alkalom, hogy Ghána elismerte a Marburg-vírus megjelenését az országban

– mondta el a GHS vezetője, Patrick Kuma-Aboagye.

A Marburg közel annyira halálos, mint az Ebola, és olyan tünetei vannak, mint a magas láz, fejfájás, valamint a belső és külső vérzés. A GHS közleménye szerint jelenleg kilencvennyolc embert tartanak karanténban, akikkel az azonosított két beteg korábban kapcsolatba került.

A ghánai egészségügyi hatóságok gyorsan reagáltak, és megkezdték a felkészülést egy esetleges járvány kitörésére

– mondta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója, Dr. Matshidiso Moeti. 

A WHO SZERINT KORÁBBAN A MARBURG-VÍRUS MÁR SZÓRVÁNYOSAN JELEN VOLT ANGOLÁBAN, A KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁGBAN, KENYÁBAN, DÉL-AFRIKÁBAN ÉS UGANDÁBAN IS.

A fertőzés korábbi járványadatai alapján a megerősített esetek halálozási aránya 24 százalék és 88 százalék között mozgott, a vírustörzstől és a kezeléstől függően. Az első két beteg egyébként kedden meghalt.

Mivel a betegség fertőzött állatokról, főként denevérekről terjedhet át az emberre, ezért a ghánai egészségügyi hatóságok azt tanácsolták a helyi lakosságnak, hogy kerüljék a denevérkolóniák által lakott barlangokat, és fogyasztás előtt a húskészítményeket alaposan főzzék meg. Ezen túlmenően mindenkinek, akiről kiderül, hogy érintkezésbe került a betegekkel - beleértve az egészségügyi személyzetet is -, el kell szigetelődnie.

Európában nem találtak ilyen beteget, és a WHO abban bízik, hogy távol lehet tartani Európát a járványtól.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Három betegség, ami 10 éven belül tömegkatasztrófát okozhat

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Pexels képe a Pixabay -en.

TOP 5