Skip to main content
Peru őslakosok tiltakozás

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Perui őslakosok túszul ejtettek hetven turistát, ezzel tiltakozva a kormány tétlensége ellen az észak-perui Amazonas-vidéken történt kőolajvezeték-szivárgás kérdésében

A túszok között vannak peruiak és külföldi turisták,nők és gyerekek is, köztük amerikai, spanyol, francia, brit, német és svájci állampolgárok.

hirdetés

AZ A CÉLUNK, HOGY A JELENLEGI AKCIÓVAL FELHÍVJUK A KORMÁNY FIGYELMÉT

- nyilatkozta Watson Trujillo, a Cuninico településen élő őslakos közösség vezetője az RPP rádiócsatornának csütörtökön.

Azt akarják elérni, hogy a kormány küldjön delegációt a térségbe annak érdekében, hogy felmérjék az olajszivárgás okozta károkat.

A 800 KILOMÉTER HOSSZÚ, AZ ÉSZAK-PERUI AMAZONAS-VIDÉKET A TENGERPARTTAL ÖSSZEKÖTŐ NORPERUANO VEZETÉK SZEPTEMBER KÖZEPÉN SÉRÜLT MEG, ÉS BECSLÉSEK SZERINT MINTEGY 2500 TONNA KŐOLAJ SZIVÁRGOTT A CUNINICO FOLYÓBA.

A túszejtéssel az őslakosok demonstrációja újabb szintet lépett.

A tiltakozók korábban a folyón alkottak blokádot, hogy a hajóközlekedés feltartásával hívják fel a figyelmet a vízfelszínt beterítő olajszőnyegre és a szivárgás környezetre mért pusztító hatására.

SZEPTEMBER VÉGÉN A KORMÁNY 90 NAPOS SZÜKSÉGÁLLAPOTOT HIRDETETT KI A TÉRSÉGRE, AMELY HOZZÁVETŐLEGESEN 2500 ŐSLAKOSNAK AD OTTHONT.

A Petroperú állami tulajdonú, kőolajforgalmazással foglalkozó céghez tartozó vezeték sérülését a vállalat beszámolói szerint szándékosan okozhatták.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Nyilakkal lőtték az indiánok a rohamrendőröket Brazílavárosban

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By LBM1948 - Own work, CC BY-SA 4.0, - wikimedia

TOP 5