Skip to main content
energiaital fiatalok

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Több százan fordultak már orvoshoz a túlzott energiaital-fogyasztás mellékhatásai miatt. Sok esetben iskoláskorú gyerekek voltak az érintettek.

Az energiaital fogyasztás divat lett, főként a fiatalok körében.

hirdetés

Sokan a nap bármely szakában, szinte üdítőként fogyasztják ezeket a magas koffein tartalmú italokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint 2011 óta 450 esetben történt túlzott energiaital-fogyasztással kapcsolatos rosszullét vagy kellemetlen tüneteket kiváltó bejelentés. Az esetek közel negyedében a hívások az iskolákból érkeztek, 40 százalékuk pedig otthonról.

A fiatal fiúk különösen veszélyeztetettek

A hazai statisztikák szerint az iskoláskorú fiúk nagy számban érintettek. Aki a reggeli órákban az utcán sétál vagy tömegközlekedik, láthatja, hogy sokan iskola előtt ezzel indítják a napot. Beszámolók szerint az sem ritka, hogy késő este is megisznak egy-egy dobozzal, ha tanulni kell. Az orvosi segítséget igénylő rosszullétek 74 százalékánál volt fiú az érintett, ráadásul az esetek kétharmadában 18 éven aluli fiatalról volt szó.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány eddig is próbált fellépni az energiaitalok túlfogyasztása ellen. Rétvári Bence kitért arra is, hogy van, aki alkohollal együtt fogyasztja ezeket az italokat. A mennyiséget tekintve olyan is előfordul, hogy valaki naponta 2,5 liter energiaitalt iszik.

Szigorítást javasol a FICSAK

Szükség lenne az energiaitalokkal szembeni drasztikus fellépésre - fogalmazott Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója, aki a hozzájuk érkezett szülői visszajelzések alapján komoly problémának látja, hogy a gyerekek jelenleg korlátlanul hozzájuthatnak az energiaitalokhoz.

Az iskolai büfékben ugyan nem kaphatók ezek a termékek, de a boltok polcain szabadon hozzáférhet bárki. A szakember felvetette, a gyerekek egészségét szem előtt tartva előremutató lenne,

ha az efféle termékek megvásárlását valamilyen keretek közé szorítaná a kormány.

A Magyar Energiaital Szövetség weboldalán olvasható cikk szerint a különböző forrásokból bevitt koffein mennyisége összeadódik és a koffein érzékenység is egyénileg eltérő lehet. Ezért azt javasolják, hogy a felnőttek számára még biztonságosnak ítélt 400 mg/nap koffein mennyiséget senki ne lépje túl.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Fittyet hányva a szívrohamra isszák az energiaitalokat a fiatalok

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Photo by Eliott Reyna on Unsplash 

TOP 5