Skip to main content
aszteroida Föld becsapódás NASA

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Év elején még arról szóltak a hírek, hogy akár nagy is lehet a baj, ha egy aszteroida becsapódik a Földbe. 

Ez azt is jelentette, hogy a NASA akkor még nem volt képes kellő időben felfedezni az összes, légtérbe érkező űrsziklát, így kerülhetett sor arra márciusban, hogy egy 3 méter átmérőjű aszteroidát csak az érkezése előtt 2 órával fedeztek fel.

hirdetés

Az Izland partjainál feltehetőleg még a légtérben elégő hívatlan vendég kárt nem okozott, kérdés azonban, mi lett volna, ha lakott területen landol.

A NASA most élesben tesztelhette Scout névre keresztelt rendszerét, így a Kanadában november 18-án megjelent, mindössze egy méter átmérőjű 2022 WJ1 nevű aszteroidát időben észlelték, illetve azt is kiszámolták, hova csapódhat be, ha nem ég el teljesen a légtérben, adott erről a napokban hírt az IFLScience.

A találat helye a tudósok szerint körülbelül Észak-Amerika partvidékénél, Mexikó és az Atlanti-óceán között került meghatározásra, már az aszteroida felfedezése után 7 perccel.

A NASA szerint ha potenciálisan veszélyes kőszikla közelíti meg a Földet, és várható, hogy az aszteroida darabjai lakott területen landolnak, a Scout alkalmazásával arra is van idő, hogy az ott élő lakosságot evakuálják.

Mindez jó hír, kérdés azonban, felmérhető-e teljesen, hány (ezer) aszteroida van a Föld közelében, és ebből hány potenciálisan veszélyes.

A NASA nemrég sikeresen térített el a pályájáról egy olyan aszteroidát, mely alapján feltételezhetővé vált, hogy a bravúros teszt után képes lesz a Földet veszélyeztető más, veszélyes kősziklák eltérítésére is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Örömhírt közölt a NASA: Sikerült eltéríteni egy aszteroidát

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by averie woodard on Unsplash

TOP 5