Skip to main content
Covid Kína világjárvány

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy nincs még vége a pandémiának, újabb világjárvány következhet, adott erről hírt a Daily Mail.

A zéró Covid politika megbukott Kínában

A brit lap szerint Kínában akár még egymillió ember is meghalhat a kormány elhibázott „zéró Covid politikája“ miatt, hisz a lakosság szinte alig rendelkezik természetes immunitással. Míg például Nyugat-Európa a kórokozóval való együttélést választotta korábban, és ezzel jelentős lépést tett a megfelelő immunitás kialakítása felé, az ázsiai nagyhatalom nem ezt az utat választotta.

hirdetés

Mivel a kínai államfő nemrég eltörölte a zéró Covid politikát, a vírus egyből új erőre kapott, így a kórházak mellet a hullaházak is megteltek, ez pedig elvezethet egy újabb világjárvány kitöréséhez.

Egyes szakértők, így például Martin McKee professzor, a London School of Hygiene and Tropical Medicine közegészségügyi szakértője szerint azonban nem csak egy újabb járvány lehetőségével kell most már számolni, hanem újabb, veszélyes variánsok megjelenésével is. Olyanokkal, melyek akár armageddont is eredményezhetnek, de nem csak Kínában, hanem szerte a világon.

A professzor elmondta még azt is, hogy „a járvány alatt Kína nem növelte az oltási arányt, - főleg az idősek körében -, így kerülhetett sor arra, hogy magassá vált a halálos eredményt előidéző megbetegedések száma, mely így kihathat a világra is. Nincs más megoldás, növelni kell az oltottak arányát.“

Angliában már most is naponta 1300 új esetet regisztrálnak, de a baj nem jár egyedül, magas az influenzás megbetegedések száma is.

A lapnak Simon Clarke, a Readingi Egyetem mikrobiológusa is nyilatkozott. Mint elmondta, a járványnak még nincs vége, Nyugat-Európa (és Amerika) csak egy új fázishoz érkezett el. Újabb és újabb variánsok fognak megjelenni, melyekkel szemben nem biztos, hogy hatásosak lesznek a régebbi oltóanyagok, így a kockázat mindig adott lesz.

Peter Hotez virológus, az amerikai Baylor Egyetem professzora szerint egy új fázis kapcsán bármikor megjelenhet a világon egy olyan mutáns, mint volt tavaly Indiában a delta variáns. Mint ismeretes, e változat volt az, mely a nyugat-európai hullámot felerősítette, illetve számos halálesetért is felelőssé volt tehető.

Nyilatkozott Kína is

Mindeközben a kínai hatóságok is elismerték, hogy a vírus kitört az elszigeteltségből, pontos adatokkal azonban nem rendelkeznek. Elismerték azt is, hogy a folyamat akár egy világjárvánnyá is kiteljesedhet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Új, aggodalomra okot adó variánsa jelent meg a koronavírusnak

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Mohamed Hassan képe a Pixabay -en.

TOP 5