Skip to main content
16 Psyche aszteroida

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A világgazdaságnál is drágább becslések szerint az az aszteroida, melyhez a tervek szerint októberben indítana a NASA űrjárművet, írta nemrég az Unilad.

Érkezés 2029-ben

A 16 Psyche nevű aszteroidához már tavaly űrhajót indított volna a NASA, ez azonban szoftverhiba miatt akkor meghiúsult.

hirdetés

Ebben az évben az amerikaiak pótolnák a küldetést, a jármű azonban így is csak jó pár év múlva, 2029-ben érné el a becslések szerint 370 millió kilométerre lévő kincsesbolygót.

Az expedíció kutatási céllal indul útnak

A Mars és a Jupiter körül keringő törpebolygóról régóta úgy feltételezik a kutatók, hogy legfőképp vasból és nikkelből áll, így az értéke 75 ezerszer nagyobb, mint a 2019-ben 133 ezer milliárd dollárra becsült (földi) világgazdaságé.

A NASA azonban nem bányászat céljából, hanem tudományos indíttatásból vizsgálná az aszteroidát, ami vélhetően egy korábban létezett bolygó magja lehet.

A tudósok tudni szeretnék azt is, mennyi idős lehet, milyen a felszíne, egyben a kutatás rávilágíthat arra is, hogy alakultak ki a régmúltban a Naprendszerben a sziklabolygók.

A tervek szerint az űrhajó majdnem 2 évig, 21 hónapig kering majd a kincsesbolygó körül, hogy begyűjthesse a szükséges, felbecsülhetetlen értékkel bíró adatokat.

A 16 Psyche azonban nem csak a kutatás miatt került a figyelem középpontjába.

A becslések szerint egy gigavagyonnál is többet érhet, akár 10 trillió dollárt is, ami még leírni vagy átgondolni is nehéz, milyen gazdaggá tehetné azt a vállalkozást, mely az ércet ki tudná bányászni és le tudná szállítani a Földre.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A vas és nikkel aszteroida tízezer kvadrillió dollárt érhet

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: urikyo33 képe a Pixabay -en.

TOP 5