Skip to main content
halálközeli élmény kutatás EEG

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy amerikai kutatás szerint a halál közvetlen bekövetkezte előtt majd utána megnő az agy aktivitása, írt erről nemrég a BBC

Lepereg a film a szemünk előtt?

A kutatók egy 87 éves epilepsziás férfi agyhullámait vizsgálták közvetlenül a halála előtt és utána 30 másodpercig (EEG).

hirdetés

A megnövekedett gamma hullámokból arra a következtetésre jutottak, hogy a hivatkozott időtartamon belül az ember szeme előtt lepereghet az egész élete.

Dr. Ajmal Zemmar, a kutatás vezetője szerint az agy a legfontosabb eseményeket idézheti fel újból, egyben utoljára, mely folyamat hasonló lehet a halálközeli élményekhez.

Az orvos kifejtette, az eredmények tükrében pontosabban meghatározható, mikor fejeződik be az ember élete, ez pedig fontos lehet további tudományos kérdések eldöntésénél, például a szervátültetés vonatkozásában.

További kutatások szükségesek

Az elmúlt években patkányokon végzett kísérletek hasonló eredményeket mutattak, korábban azonban embereket e célból EEG-n keresztül nem vizsgáltak.

A hivatkozott esetben is az epilepszia miatt vizsgálták a beteget, aki közben szívrohamot kapott és elhalálozott, tehát ezen eset kapcsán nem lehet azt állítani, mással is ugyanez történne, ha használnák az egyébként teljesen fájdalommentes EEG-t, további vizsgálatok szükségesek.

Dr. Zemmar szerint mindössze az állapítható meg, hogy az agy közvetlenül a halál előtt még felidézheti az ember életének a legfontosabb eseményeit.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Visszatértek a halálból: 3 túlélő megdöbbentő története

Visszatért a halálból, elmondta, mit látott

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Vicki Nunn képe a Pixabay -en.

TOP 5