Skip to main content
Gízai Nagy Piramis folyosó

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

A piramis főbejárata fölött régészek egy 9 méter hosszú és 2 méter széles, illetve magas folyosót találtak, írt erről a The Jerusalem Post.

Az egyiptomi régiségügyi tanács kutatói csütörtökön jelentették be a hírt, illetve azt is, hogy az „alagút“ további kamrákhoz vagy belső terekhez vezethet.

hirdetés

Kifejtették még azt is, hogy a teljesen üres folyosó rendeltetése vélhetőleg tehermentesítés lehetett, azért került kialakításra, hogy segítse a piramis súlyelosztását, ezzel védve az alagutat vagy a belső, még felfedezésre váró belső tereket.

Egynél több sírkamra?

„Az is elképzelhető, hogy a fáraónak egynél több sírkamrája lehetett“ - fejtette ki a felfedezés kapcsán Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője.

A Scan Pyramids projekt

A tudósok évekkel ezelőtt modern technológiával, szkennerekkel és endoszkóppal vizsgálták a piramist, így fedezték fel a folyosót, melynek létezését, ahogy látható a videón, most a belső térbe bejuttatott endoszkópos vizsgálattal is igazolták.

A tudósok részéről szenzációsnak ítélt felfedezést további pásztázás követi majd, hogy kiderüljön, mit tartalmaz még a piramis belseje.

A gízai nagy piramist Kufu (vagy Kheopsz) fáraó építtette i. e. 2590 és 2540 között, mely még ma is áll, egyedül az ókori világ 7 csodája közül, írja a wikipédia.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Eddig ismeretlen piramist találtak Egyiptomban, újraírja a történelmet

Forrás - A nyitókép forrása: Készítette: Nina - A feltöltő saját munkája, CC BY 2.5, wikimedia

TOP 5