Skip to main content

A Gömörszőlősi Paraszt-Wellness önkéntes hétvégék már közel 30 alkalommal biztosították a lehetőséget „élni vágyóknak”, „helykeresőknek”, hogy kipróbálhassák magukat falusias környezetben és hogy találkozzanak a Vidék kihívásaival és lehetőségeivel. A faluban már 20 éve munkálkodó Ökológiai Intézet és a 3 éve kaláka hétvégéket szervező ÖKO-Pack Nonprofit Kft. most hosszú idő után támogatásban is részesül a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat „A táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzése” című pályázatának köszönhetően, így 2013 tavaszán különleges programokkal készülnek a szervezők!

A március 21-24. között lezajló első hétvégénk izgalmas tapasztalatokkal szolgált! Az ország minden tájáról egybegyűlt 15 fős önkéntes csapat tagjai közt volt közgazdász, keramikus, villamosmérnök, egyetemista, nyugdíjas, de mindenkit egy dolog kötött össze: „Hogyan lehet

Vidéken, fenntartható/önellátó módon élni?” Elsőként a Világ fenntarthatatlanságáról szóló X-Y játék érzékeltette a résztvevőkkel az együttműködésre való hajlandóság hiányának súlyos következményeit. Játékvezetőnk, Gyulai Iván ökológus volt, aki a játék után a globális tapasztalatokról és helyzetismertetésből áttért a lokális, magyarországi példákra. Az előadás végére eljutottunk az önfenntartás lokális kihívásaihoz, illetve egy érdekes ellentmondáshoz: Nagyjából 1 hektár szükséges egy ember önfenntartásához, miközben hazánk jelenlegi területe 0,6 hektár/fő. A versenyképes mezőgazdaságnak „köszönhetően” pedig Vidéken élni lehet, de megélni nem!

Az első nap végén következett „Iván kertje” c. előadás, amit Mindenki lázas jegyzeteléssel próbált követni. A tömegkályha forró padkáján ücsörögve hallhattuk miért nem szabad ásni, és hogy tudjuk ezt takarással (mulcsolással) ellensúlyozni. Kiderült az is, miért kell barackfánkat tormával körbeültetni és miért szereti a paradicsom a bazsalikom és a petrezselyem szomszédságát?

Másnap Gömörszőlős helyi kultúráját és nevezetességeit ismertük meg É. Kovács Judit polgármester asszony egész délelőttöt kitöltő faluvezetésének köszönhetően. Elénk tárult a régi mesterségek eszközeinek tárháza és bepillanthattunk egy szabadkéményes házba is. A régi iskolaépületben működő Tompa Mihály Emlékkönyvtárban megtudtuk, hogy ebben a faluban volt lelkész Tompa Mihály és belepillanthattunk a helyi életről szóló műveibe is. Délután már Molnár Csaba Gyapjúfeldolgozó Műhelyében ismerkedtünk meg a gyapjú útjával a legelőtől egészen a nemezelésig, pulóverkészítésig. A több mint száz éves gépekkel (tépőgép, kártológép) előttünk mutatta be a szakma fortélyait Csaba, pár látogató rá is szánta magát a nemezelés későbbi elsajátítására!

A program második felében következett az igazi wellness, ami a gyümölcsösben folyó területkezelésről és a biogazdaság mindennapi munkáiról szólt aktív részvétellel. Ennek köszönhetően volt kerek a hétvége, s jó a hangulat!

KÖVETKEZŐ ÖNKÉNTES HÉTVÉGE
2013. április 4-7-ig. További információk: http://www.parasztwellness.hu/programok
Hankó Gergely – 06 70 249 6113
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

„A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósul meg.”

TOP 5