Skip to main content

A középiskolás brit diák már korábban sem panaszkodhatott sikertelenségre, de most megcsinálta élete eddigi legnagyobb dobását. A jól működő kapitalista gazdaságokban újra és újra valóra válnak azok a meseszerű elképzelések, hogy a tehetséges fiatal egy jó ötlettel egy csapásra meggazdagodik.

A lapok technikai rovatai ma egy újabb ilyenről számolhattak be: Nick D’Aloisio, egy 17 éves brit „csodagyerek” egyik napról a másikra milliomos lett, ugyan a már évek óta súlyos gondokkal küzdő Yahoo! az általa fejlesztett alkalmazást annyira ígéretesnek találta, hogy a hírolvasó szoftverért közel 30 millió dollárt (közel hétmilliárd forintot) fizetett.

Ugyanakkor D’Aloisio nem a semmiből jött, a történet sokkal árnyaltabb.

A fiatal tehetség ugyanis már egyáltalán nem ismeretlen a technológia és a vállalkozások világában. A programozást jórészt autodidaktaként elsajátító D’Aloisio első szoftverét 12 évesen alkotta meg, a szóban forgó iPhone-alkalmazást, a Summlyt pedig két évvel ezelőtt, 15 évesen írta


A programra befektetők is felfigyeltek, és két fajsúlyos támogatója is akadt: egyrészt egy hongkongi milliárdos kockázatitőke-befektető társasága, másrészt a Zynga két neves szakembere álltak mögé. A Summly önmagában is nagy siker volt: az alkalmazásboltból a tegnapi kivonásáig közel egymilliószor töltötték le, a középiskolás fiú 250 online tartalomszolgáltatóval kötött szerződést, és Londonban tíz embernek adott munkát vállalkozása.


A Yahoo! képviselője azt nyilatkozta, hogy azért vásárolták meg az alkalmazást, mivel létszükséglet, hogy szerephez jussanak az okostelefonos tartalomszolgáltatás piacán, és D’Aloisio szoftvere egy olyan elegáns, gyors és egyszerű módszert kínál a hírek közötti tallózásra, hogy igen nagy fantáziát láttak benne.


A diák most „kivett hat hónap fizetés nélküli szabadságot”, vagyis nem jár iskolába, magántanuló, ugyanis csatlakozott a Yahoo! londoni képviseletéhez, és arra szánja idejét, hogy egyrészt a Summlyt integrálják a vevő rendszerébe, másrészt továbbfejlesszék az alkalmazást.


A fiú családja nem épp szegény (apja az energiaiparban dolgozik pénzügyi területen, anyja ügyvéd), talán ezért is mondta, hogy nem a pénz izgatja, hanem a kihívás – jelenleg csak egy új számítógépet és egy pár új Nike-t akar.


Interjú a fiatalemberrel angol nyelven itt tekinthető meg: http://www.pozitivnap.hu/gazdasag/het-milliard-forintot-fizettek-egy-brit-kamasz-otleteert


Forrás: Itcafe.hu


Forrás: http://www.pozitivnap.hu/gazdasag/het-milliard-forintot-fizettek-egy-brit-kamasz-otleteert

Kép forrása: http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/digital-media/9649209/Teenager-launches-Apple-iPhone-app-after-raising-1m-from-investors.html

TOP 5