Skip to main content

Így hat a HIV-tapasz. Lisziewicz Julianna találmánya milliók életét befolyásolhatja.

Világszerte jelenleg több mint 33 ezer HIV-pozitív ember él. Hazánkban kétezer HIV-fertőzöttről tudnak, ám tényleges szám valószínűleg magasabb ennél. A Human Immunodeficiency Virus - röviden HIV - az AIDS nevű gyógyíthatatlan betegség kórokozója. A kór ellen Lisziewicz Julianna magyar kutatónő fejlesztett ki egy ígéretesnek tűnő tapaszt.

 

Röviden a vírusról

A HIV bizonyos fajta fehérvérsejteket - az úgynevezett CD4+ T-limfocita sejteket - támadja meg a szervezetben. Miután a vírus behatol a sejtbe, saját génjeit illeszti be a gazdasejt DNS-ébe, és arra használja azt, hogy újabb vírusokat termeljen, melyek tovább károsítják az immunrendszert. A folyamat végén a CD4+ T-limfocita gazdasejtek elpusztulnak. Amikor a CD4+ sejtek száma elér egy bizonyos kritikus szintet, a HIV-fertőzést már AIDS-nek nevezzük. A fertőzés testnedv - ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej - útján terjed. Elkapható többek között szexuális együttlét során, szoptatás útján, fertőzött vérrel való érintkezéssel.

1995 előtt a HIV-fertőzöttek nagy része 10-15 éven belül meghalt, jelenleg azonban - köszönhetően a fejlődő gyógyszeres terápiáknak - évtizedekkel is meghosszabbítható az AIDS kialakulása.

Lisziewicz Zsolt az AIDS-tapasszal (Móricz Simon, nol.hu)

Így működik a DermaVir tapasz

A DermaVir tapasz kifejlesztésén egy magyar kutatónő, Lisziewicz Julianna dolgozik. A tapasz működésének lényege, hogy az immunrendszert használja a HIV-fertőzés legyőzéséhez, hatóanyaga a bőrön át kerül a szervezetbe.

Nanorészecskékkel olyan DNS jut be a HIV-pozitív személy testébe, mely az immunrendszer számára felismerhetővé teszi a vírussal fertőzött sejteket. A tapasz túl van a humán klinikai vizsgálatok második fázisán, de még nem került kereskedelmi forgalomba. A kísérletek során semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak. A szakértők elgondolása szerint a tapaszt mindössze három órán át kell viselni, évente hat alkalommal.

Komolyabb eredményeket elsősorban a fertőzött gyermekek esetében várnak - mivel az ő immunrendszerük jobban aktiválható -, illetve a tapasz hatékonysága természetesen attól is függ, mennyire előrehaladott a páciens állapota.

Különös brit kutatások

A tervek szerint a tapasz a jelenlegi terápiák kiegészítésére használható, ennek köszönhetően pedig kevesebb gyógyszeres kezelésre lenne szükség. A jelenlegi gyógyszerek számos mellékhatással járnak, továbbá nemcsak a vírust, hanem a szervezetet is pusztítják. Gyakran előfordul az is, hogy a kórokozók rezisztenssé válnak egy-egy gyógyszerrel szemben.

Magyar kutatónő találmánya

Lisziewicz Julianna vegyészmérnökként és biológusként végzett Magyarországon, a doktori címet mindössze másfél év alatt szerezte meg Göttingenben. Később Németországból egy ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokba került, ahol a világ egyik legnagyobb kutatóintézetében, a National Institute of Health-ben kezdett dolgozni. 1995-ben egy olasz kollégájával megalapította a Research Institute for Genetic and Human Therapy nevű kutatócéget, a HIV-tapasz ötlete pedig 1996-ban született. A DermaVir első sikerereire azonban 2004-2005-ig várni kellett: ekkor már biztató eredményeket hoztak az állatkísérletek. A humán kutatások jelenleg is folynak.

Forrás: femina.hu 

TOP 5