Skip to main content

Hulladékból készül a hajléktalanoknak szánt mobilhajlék, amely vízhatlan, hőtartó, és a bélésének köszönhetően a betonon is kényelmes. Cégek, önkormányzatok jelentkezését várják a gyártásra.

Urbanplayeren olvastuk, hogy egy magyar dizájner hulladékból tervezett mobilhajlékot hajléktalanoknak. Ez egy több részből álló fekhely, ami feltekerve egy nagyobb hátizsák méretét teszi ki, összeszerelése pedig cipzárokkal és tépőzárral lehetséges. Gyors ki-becsomagolás, könnyű hordozhatóság, erős hőtartó képesség jellemzi. A fekhely vízálló, és bélésének köszönhetően betonon is kényelmes.

A tervező Lackó Juli, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. Szerinte a terMINI névre hallgató fekhely nemcsak biztonságos fekhelyet, hanem oktatást és munkát is adhat a rászorulóknak, ha lenne olyan állami szerv, vagy magáncég, amely velük gyártatná a fekhelyet. A termék elkészítését meg kell tanulni, és ez a társadalomba való visszailleszkedést is segítheti.

Felmerült már az ikertáska üzleti-modell lehetősége is, mely szerint egy mondjuk kempingezéshez vásárolt terMINI kifizetésével egy hajléktalan is saját fekhelyben részesülhetne. Emellett persze cégek sem lennének elkergetve, ha érdeklődnének a projekt támogatása iránt.

Forrás

Fotó:

TOP 5