Skip to main content
baba pelenka újrahasznosítás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A szuperabszorbens polimerek a modern eldobható pelenkák alapvető részét képezik, és létfontosságúak a folyadékok, köztük a vizelet felszívásához és megtartásához. 

Ezek a polimerek arra szolgálnak, hogy rendkívül hatékonyan szívják fel a nedvességet és megállítsák a szivárgást.

hirdetés

Bár a pelenkák jó szolgálatot tesznek a babaápolásban, szerkezetükből adódóan mérhetetlenül sok hulladékot képeznek, ami komoly probléma a Föld hulladékképzésében. Most azonban egy új tanulmány szerint újrahasznosíthatók, írja az Interesting Engineering.

Egyedi pelenka szerkezet

A szuperabszorbens polimerek egyedülálló szerkezete lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű folyadékot szívjanak fel és tartsanak meg. Amikor ezek a polimerek nedvességgel érintkeznek, a vízfelvétel következtében gélszerű anyagot képeznek. Ez megakadályozza, hogy a felszívott folyadék visszaszivárogjon a baba bőrére.

Mint ismeretes, évente körülbelül kétmillió tonna eldobott pelenkát égetnek el vagy kerül a szemétbe. Ennek oka az, hogy a szuperabszorbens polimerek nedvszívó nátrium-poliakrilát anyagból készülnek, amelyet nagyon nehéz újrahasznosítani.

Lebontás UV-fény és víz használatával

Nemrég a német Biológiai és Kémiai Rendszerek Intézetének kutatói sikeresen lebontották a hivatkozott polimereket UV-fény és víz segítségével.

"A polimereket összekötő láncokat a fény megszakítja. Ezután annyira meglazulnak, hogy a vízben úsznak, és folyékony szálakká alakulnak át" - mondta Pavel Levkin, az intézet professzora. Ráadásul az UV-fényes módszer a jelentések szerint 200-szor gyorsabb, mint az eddig használt savas, tette hozzá mindehhez Levkin, majd kifejtette.

A használt pelenkákból ezt követően új ragasztók és festékek alakíthatók ki. "Nagy jelentőséggel bírt az a megfigyelés, hogy az anyag oldódik és feldolgozható. Valószínűleg számos más termék alakítható még ki belőle".

Mindezt zöldenergia felhasználásával

A folyamathoz ráadásul napenergia is felhasználható, így környezetbarát és költséghatékony módon optimalizálható az újrahasznosítás.

Bár a kutatók vadonatúj pelenkákat használtak a kísérleteikhez, a szuperabszorbereket szennyezett pelenkákból is ki lehet vonni.

"Ennélfogva nincs ok arra, hogy a mindennapokban eldobott pelenkák újrahasznosítása ne történhessen meg" - zárta sorait Levkin.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jelentősen megnőtt a pelenkát hordó általános iskolás gyerekek száma

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Fotó: Emma Bauso: pexels

TOP 5