Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Google Ventures és a berlini HV Capital 43 millió dolláros finanszírozási körrel támogatja a dán Again startupot, amely baktériumok segítségével alakítja át az ipari CO₂-t értékes vegyi anyagokká. 

Az Again technológiája a hulladék CO₂-t hidrogénnel kombinálva, majd ősi baktériumokkal fermentálva kereskedelmi minőségű vegyületekké, például acetáttá alakítja. Az első bioreaktoruk Dániában, egy ipari szennyvíztisztító telepen található, és naponta egy tonna CO₂-t alakít át, írja  a The Next Web.

hirdetés

Innováció és fenntarthatóság

Az Again szerint a technológiájuk akár 80%-kal csökkentheti a vegyipari termelés üvegházhatású gáz kibocsátását.

Ezzel nemcsak a CO₂ megkötését, hanem hasznos termékekké alakítását is lehetővé teszik, hozzájárulva a teljes ellátási lánc dekarbonizációjához.

Az ipari szennyvíztisztító telepeken elhelyezett bioreaktorok nagy mennyiségű CO₂-t alakíthatnak át, így jelentősen csökkentve a környezeti terhelést.

Jövőbeli kilátások

A friss tőkével az Again tervezi bioreaktorait további európai helyszíneken is telepíteni, ahol ipari hulladék CO₂-t hasznosítanának.

Az új technológia nemcsak környezetbarát, hanem gazdaságilag is versenyképes alternatívát nyújt a fosszilis tüzelőanyagokból előállított vegyi anyagokkal szemben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Felfedeztek tudósok egy gombát a tengerben, mely lebontja a műanyagot

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5