Skip to main content

Ürülék, vizelet és lejárt élelmiszer található számos utcai telefonfülkében. Ugyanakkor a fülkéket takarítók felszerelése hiányos: seprűkkel és ablaktisztítókkal takarítanak, holott tudtunkkal víztartályos teherautóval kellene. Lapunk utánajárt, annak, miért uralkodnak ilyen áldatlan körülmények a fülkékben, egyáltalán megéri-e még fenntartani a telefonfülkéket, hiszen a megrongáltak helyreállítása akár több millió forintba is kerülhet.

A takarító munkatársak megfelelő felszereltséggel rendelkeznek tartályos teherautó nélkül is - szögezte le kérdésünkre az egyik piacvezető telefontársaság. Ám a Magyar Telekom szerint fáradozásaik, hogy tisztán tartsák és rendbe tegyék a fülkéket, sokszor eredménytelennek tűnnek. A fülkék és a készülékek rongálása igen gyakori, a helyreállításból, például a graffitik eltávolításából származó kár pedig jelentős, a helyreállítást követően a firkák rövid időn belül újra megjelennek a falakon, üvegeken. A Telekom szakemberei - tájékoztatásuk szerint - területtől függően hetente egyszer vagy kétszer, indokolt és jelzett esetben soron kívül - ellenőrzik a telefonfülkéket, és javítják a hibákat. A veszteségesen működőket pedig - a szolgáltatási kötelezettség teljesítésének figyelembe vételével - megszüntetik. A jelenlegi előírások szerint a működőképes érmés és kártyás nyilvános állomások aránya meg kell, hogy haladja a 92 százalékot.

A vállalat jelenleg közel 8000 nyilvános készüléket üzemeltet közterületen (a törvény által előírt 4770 darabbal szemben). Az állomások egyharmada Budapest területén működik. A közterületi nyilvános állomásokon felül mintegy 2500 darab úgynevezett megbízott kezelői, beltéri készülék is az ügyfelek rendelkezésére áll, amelyek majdnem fele Budapesten (például fodrászüzletekben, panziókban, "vendéglátó-ipari" helyszíneken stb.) használható. Ezekre a készülékek a Telekom szerint népszerűek az ügyfelek körében.

Ami a használaton kívüli fülkék újrahasznosítását illeti, a leszerelt telefonfülkék elsősorban a még üzemelő közel 8 ezer fülke üzemeltetéséhez szükséges alkatrész utánpótlását biztosítják. A miskolci Műút folyóirat szerkesztősége és a Kultmélyvíz civil akciócsoport viszont meg valósított egy Németországból származó ötletet, a könyvmegállót. Lényege, hogy a miskolci fő utcán járók bármikor elvehetnek egy-egy könyvet az eredeti funkciójukat vesztett fülkékből, ha hoznak egy másikat cserébe.

A japán Kyoto University diákjai pedig hatalmas akváriumokat installáltak Oszaka több telefonfülkéjébe is. A koik, azaz aranyhalak nagy szimbolikus jelentőséggel bírnak a japánok számára - úgy tartják, hogy szerencsét hoznak és fellendítik az üzletet. Zemlényi Attila, a Műút főszerkesztője lapunk érdeklődésére elmondta: érdemes volt átalakítani a miskolci fülkéket, még ha nem is érte el maradéktalanul a célját ez a munka. A kötetek ugyanis rövid időn belül eltűntek a polcokról, így pótolni kellett azokat. Aztán persze megint eltűntek. Úgy tudni, szegény emberek árulták az elvitt könyveket, pár forintért. Más szegények pedig valószínűleg megvették és haza vitték azokat. Nem ez volt a kezdeményezés eredeti szándéka, de tulajdonképpen ez is a segítség egy formája. A szervezők természetesen továbbra is arra törekszenek, hogy folytatódjon ez a fajta kulturális körforgás.

New Yorkban indulhat a netezés

Új funkcióval gazdagodnak a telefonfülkék New York utcáin. A fülkéket ingyenes netet adó Wi-Fi hotspottá alakítják át. A munkálatok három városkörzet 10 fülkéjében kezdődtek meg, a későbbiekben tovább bővítik a speciális fülkék számát. A hálózatra csatlakozva nem kell mást tennie a felhasználónak, mint elfogadni a szerződési feltételeket és a város turisztikai weboldalának betöltése után indulhat a netezés. A telefonfülkéket nagy teljesítményű antennákkal szerelik fel, amelyek így közel 100 méteres körzetben képesek "ellőni" a jeleket. A város vezetése reméli, hogy a városszerte megtalálható mind a 13 ezer fülkét átalakítják. A hotspotokká alakítás költségeit a netezés közben megjelenő reklámokból szeretnék fedezni.

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=600569

TOP 5