Skip to main content

Miért hasznos hulladék a tejes és a gyümölcsös italos doboz?

A tejes és a gyümölcsös italos doboz köztudottan több rétegből épül fel. A benne lévő papír igen jó minőségű, újrafelhasználása széleskörű, pl. papír kéztörlő készülhet belőle. A doboz tartalmaz továbbiakban egy alumínium réteget is, mely szintén újrafelhasználható, így a doboz teljes begyűjtése lenne indokolt hazánkban. Sajnos ma még azonban a hulladék alig egynegyede kerül csak újrahasznosításra, míg ugyanez a viszonyszám jóval magasabb pl. Brazíliában. A dél-amerikai ország amúgy is élen jár a hulladékok hasznosításában, pl. az alumínium dobozok 95 %-át gyűjtik be és használják fel újra. Mindezt a legmodernebb technikával.

Magyarországon az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés küzd azért évek óta, hogy a doboz begyűjtés magasabb arányszámot érjen el. A megoldást egyebek mellett oktatásban és szemléletformálásban látják. Ahogy írja a tudatos lét, az „Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) 2004 óta igyekszik megelőzni a felesleges hulladék képződését és felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás jelentőségére. Eddigi programjai és akciói eredményeképpen nagy arányban nőtt a szelektíven kidobott italos kartondobozok száma. 2012-ben új, az EU által támogatott szemléletformáló kampányba kezd, melyet az Új Széchenyi Terv keretein belül kíván megvalósítani. A kampány során a szervezet a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok arányát szeretné tovább növelni és környezettudatos magatartásra  kívánja ösztönözni a fogyasztókat.

Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja környezettudatos vásárlásra ösztönözni az embereket és reméli, hogy minél többen csatlakoznak a szelektív gyűjtők csapatához.

A kampány többféle figyelemfelkeltő és cselekvésre ösztönző elemet tartalmaz. Az emberek óriásplakátokkal és az egyesület kültéri környezetvédelmi kiállításával találkozhatnak az utcán, interjúkat hallgathatnak meg a tv-ben, rádióban, továbbá a Facebook-on tájékozódhatnak a részletekről. Az IKSZ ezzel párhuzamosan Iskolai és Óvodai Italos Karton Gyűjtőprogramját is folytatja, melybe több mint 50.000 diákot szeretne bevonni az iskolákban a tanév végéig.

A karton italos dobozokkal kapcsolatban meg kell említeni azt, hogy minimum 75%-ban papírból készülnek, ezért újrahasznosíthatóak és e folyamat során sok másféle termék szokott készülni belőlük. Gyártása környezetkímélő, mert a gyártás során csak kis mennyiségű CO2 szabadul fel. A vállalatok az előállításához szükséges fát erdőgazdaságoktól szerzik be és minden kivágott fa után két facsemetét ültetnek.”

Végezetül érdemes megnézni az egyesülés honlapján lévő videót, hogy modellezhető a doboz újrahasznosítása:


Béer

(Forrás: tudatoslét.hu és iksz)

TOP 5