Skip to main content

Óriási porfelhő nélkül képes bontani, és reciklálja is a betont az ERO nevű robot.

Az IDSA nevű amerikai ipari formatervezési szervezet díját is bezsebelő robot egy Omer Haciomeroglu nevű török dizájner munkája. Az egyelőre csak látványterveken megtekinthető, összecsukható kivitelű robot külsőre egy kisméretű daru és egy porszívó keresztezésének tűnik, és képes felfalni a vasbetonból készült falakat olyan módon, hogy a begyűjtött darabokat újra is lehessen hasznosítani.

Az ERO névre keresztelt robot nem gyémántbetétes vágókorongot, hanem magas nyomású vízsugarat használ ahhoz, hogy mikroméretű repedéseket hozzon létre a betonfelületen. Ez a módszer azért nagyon hatékony, mert képes különválasztani a vasat és a betont, és a hagyományos bontással ellentétben hatalmas porfelhőket sem generál.

A leváló darabkákat egy porszívóhoz hasonlóan szippantja magába a robot, amely képes szűrni is a bontáshoz használt vizet, és újrahasznosítani azt, ezáltal a falak lebontása nem igényel végtelen mennyiségű vizet.

A szűrés folyamán a kibontott betondarabokat is bedarálja a robot, amelyeket ezt követően zsákokba tömörít, amelyekben elszállíthatók a teljes újrahasznosítási folyamat elvégzése céljából. Az IDSA honlapján olvasható ismertető szerint a tervező elképzelése az, hogy a jövőben ERO robotok tucatjait küldik majd a lebontandó épületek megfelelő helyeire, amelyek szisztematikusan hozzálátnak a falak bontásához.

A bontási folyamat végén a vasbeton fémszerkezete marad csak meg a falakból, amelyet le lehet vágni, hogy újrahasznosítás, beolvasztás céljából elszállítsák eredeti helyéről.

Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20130712-felfalja-a-falat-a-betonevo-robot.html?source=hirlevel

Kép: Pormentesen dolgozik, és újrahasznosításra csomagol az ERO,Umea Egyetem

TOP 5