Skip to main content

A Mentalfloss készített egy válogatást, amiben öt, a széklet és vizelet hatékony feldolgozására alkalmas vécét mutattak be.

A cikkben látható vécék egyelőre csupán prototípusként léteznek, így nem tudni, mikorra várható az elterjedésük. Ugyanakkor szomorú tény, hogy a világon két és fél milliárdan vannak, akiknek nincs vécéjük, így kénytelenek egy földbe ásott gödröt használni erre a célra.

Fekáliából veszi ki a hidrogént

A Caltech kutatói fejlesztették a napenergiával működő, hulladék-újrahasznosítóval felszerelt vécét, ami az emberi ürüléket üzemanyaggá alakítja. A rendszer naponta 500 embert képes kiszolgálni, és a napenergia segítségével hidrogént, elektromosságot és vizet termel – utóbbit akár az öblítéshez is lehet használni.

Az ürülék és a vizelet egy tartályba kerül, ahol megindul a bakteriális emésztés folyamata. A trutyi ezután egy negyven literes elektrokémiai reaktorba kerül, ahol az elektródákkal hidrogéngázzá alakítják azt. Az így keletkezett hidrogént ezután üzemanyagcellákba lehet tölteni.

Külön pisi, külön kaki

Az Eawag vécéjének prototípusát először tavaly mutatták be. A három vízelvezetőre épülő rendszer lényege, hogy egy ravasz mechanikus eljárással elválasztja az ürüléket a vizelettől.

Miután helyet foglaltunk, és elvégeztük a dolgunkat, egy lábbal hajtható pumpával húzhatjuk le a vécét – ha valamilyen rejtélyes okból kifolyólag szeretnénk, az öblítés és feldolgozás folyamatát egy áttetsző műanyag ablakon át nyomon is követhetjük. Mivel a székletet és a vizeletet elválasztják egymástól, egymástól függetlenül is feldolgozhatók. Az Eawag kutatói szerint a vécé hatékony hulladékfeldolgozóként is hasznosítható a fejlődő országokban.

Gázgyári capriccio

A Delft Műszaki Egyetem olyan vécét fejlesztett, ami kivonja a hidrogént a szárított ürülékből. Miután az ürülék kiszáradt, egy plazmagázosítás nevű folyamaton megy át; ez hasonló az égetéshez, de jóval magasabb hőmérsékleten, körülbelül 2500 Celsius-fokon végzik. Ilyenkor elektromos feszültséget vezetnek a gázba, amiből létrejön a szárított széklettel keveredő plazma.

A folyamat végterméke a tiszta hidrogén, amit a Caltech-hez hasonlóan üzemanyagcellákban tárolnak. Az eljárás pozitív mellékhatása, hogy a magas hőmérséklet elpusztítja az összes, a székletben található kórokozót.

Kézi krematórium

A Szingapúr Nemzeti Egyetem kutatói az emberi vizeletet műtrágyagyártáshoz használnák. A rendszer szétválasztja a székletet és a vizeletet; az előbbit kiszárítja, majd magas hőfokon elégeti. A széklet égés közben elpárologtatja a vizeletet, ami így vizet és műtrágyát eredményez. A húgy rengeteg nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz, és ez az, amire a növényeknek szüksége van. Az így kapott vizet és műtrágyát egyaránt hasznosítani lehet a mezőgazdaságban.

A rendszer legnagyobb előnye, hogy a működtetése nem igényel energiát – ugyanakkor valahol mégiscsak hátrány, hogy az összes folyamatot kézzel kell elvégezni.

Préselt ürülék

Az Oklahoma Állami Egyetem kutatói olyan vécét fejlesztettek, ami mechanikusan fertőtleníti a székletet, így biztonságosabb a kezelése. A kutatást vezető A. J. Johannes professzor elmagyarázta, hogy az ürülék viszkózus anyag, és ezeknek az összepréselésekor jelentős hő keletkezik.

A kutatók olyan présgépet fejlesztettek, amivel a székletben található kórokozók megölhetők; a széklet csupán a préseléssel 200 Celsius-fokosra hevíthető, ami bőven elég a baktériumok elpusztításához. Emiatt jelentősen csökken a kezeletlen hulladék okozta fertőzés kockázata. Az eljárás előnye, hogy a feldolgozás mechanikus, így energiatakarékos módon lehet feldolgozni a hulladékot – a prés működtetéséhez csupán egy kart kell megtekerni.

Forrás: http://index.hu/tech/2013/09/01/ilyenek_lesznek_a_jovo_vecei/

TOP 5