Skip to main content

Biztató eredménnyel zárult egy amerikai kísérleti projekt első fázisa, amely az emberi vizelet mezőgazdasági célú felhasználását teszteli. Bár a műtrágyázás kiváltására bevetett „folyékony fegyver” jelentős hozamnövekedést eredményezett, az eljárás alkalmazása sok szempontból erős gyomrot igényel.

Az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Rich Earth Institute a világon talán az egyetlen olyan szervezet, amely a sikert az összegyűjtött vizelet mennyiségében méri. 2012-ben az intézet munkatársainak barátoktól és szomszédoktól közel 2300 liternyi vizeletet sikerült „beszerezni”, tavaly pedig önkéntesek rendszeres hozzájárulásának köszönhetően a projekthez több mint 11 ezer liter emberi vizelet gyűlt össze. Idén a cél a tavalyi eredmény megduplázása, ezért az intézet folyamatosan várja az önként jelentkező „adományozókat”.

Cél a műtrágya kiváltása

A kísérleti projekt azt vizsgálja, hogy milyen eredményekkel lehet az emberi vizeletet a műtrágya természetes alternatívájaként felhasználni. Az emberi vizelet ugyanis olyan alapvető, a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat (nitrogént, foszfort és káliumot) tartalmaz, amelyeket többnyire ipari eljárással állítanak elő, ráadásul a pisi-újrahasznosítással a környezeti terhelés is csökken. A kísérletnek kétségtelenül vannak hátulütői is: a projektvezető otthonában alakították ki például a gyűjtőhelyet, így a nem túl szép látvány mellett mindennapos feladat a palackokban, kannákban leadott önkéntes hozzájárulások tartályokba áttöltése.

A projekt kezdetén egy gazda, a Fair Wind Farms tulajdonosa önként vállalta, hogy az állatok takarmányozását biztosító legelőinek egy részét az intézet által összegyűjtött vizelettel fogja trágyázni. A betakarításkor kiderült, hogy ezeken a területeken kétszer akkor volt a terméshozam, mint a kontrollként szolgáló, teljesen kezeletlen területeken. A siker láttán a projekt állami támogatást kapott, így idén már három gazdaságban tesztelik a vizelet hozamnövelő erejét.

Nem új koncepció

A vizelet műtrágya-helyettesítő felhasználása régóta képezi tudományos vizsgálatok tárgyát: az eddigi talán legátfogóbb kutatást Svédországban végezték az 1990-es években, és már akkor is fény derült az abban rejlő kiaknázatlan lehetőségekre. Arról azonban csak sejtések vannak, hogy a sikerek ellenére a módszer miért nem terjedt el mégsem szélesebb körben.

Nem tűnnek túl gusztusosnak a pisi gyűjtéséhez, tárolásához és kezeléséhez kapcsolódó teendők, ráadásul sokan tartanak a benne lévő kórokozóktól is. Pedig a vizelet a szervezetben - kivételes eseteket, például egy szalmonella-fertőzést vagy hólyaggyulladást kivéve – steril, ráadásul az esetleges kórokozók elpusztítására az amerikai intézet két hatékonynak bizonyuló stratégiát is kidolgozott. A projektvezető szerint nagyobb veszélyt jelentenek a vizeletben lévő gyógyszermaradványok, ezért ennek a problémának a tisztázására két egyetemmel karöltve átfogó vizsgálatba kezdtek.

Kevesen hajlandóak kannákban gyűjtögetni

A sikeres koncepció ellenére a projektvezető kiemelte, hogy a tudomány érdekében nagyon kevesen hoznak áldozatot, és gyűjtik számukra vizeletüket kancsókban vagy kannákban. Léteznek egyszerűbb megoldást kínáló vizelet-elkülönítővel felszerelt vécék is, amelyek egyetlen hátránya, hogy férfiaknak is ülve kell pisilni. Ha viszont sikerülne széles körben elterjeszteni a módszert, kevesebben pocsékolják majd el ezt az értékes mezőgazdasági „csodaszert” – tette hozzá.

Forrás

Kép: Lovak húzta vizeletpermetező, Forrás: Rich Earth Institute

TOP 5