Skip to main content

Még azoknak az arcára is mosolyt csal a használat után elültethető ceruza ötlete, akik egyáltalán nem foglalkoznak a környezetvédelemmel.

A világ egyik leghétköznapibb használati tárgya a ceruza, ami alapvetően írásra vagy alkotásra született. Eddig valószínűleg nem is gondolkodtunk el azon, hogy milyen más célra használhatnánk. Írtunk, rajzoltunk vele, majd mikor elkopott, kidobtuk a szemetesbe.

A világ első növekedésre képes ceruzája azonban kétéltű: ha ceruzaként már nem tud funkcionálni, akkor elültethetjük és pár hét múlva már ki is nő belőle egy fűszer- vagy gyógynövény. A ceruza lényege, hogy egy magot rejtő kapszulát helyeznek el a ceruza végében, ami ha a talajba és vizes közegbe kerül, feloldódik és a benne található magok kihajtanak. A Sprout ceruza káros anyag mentes, minőségi alapanyagokból készül.

hirdetés

Első ránézésre és a használat során pontosan ugyanolyan, mint egy hagyományos ceruza, igazából a ceruzavég teszi rendhagyóvá a használati élményt. Az interneten többféle változatban is megrendelhetjük, van amelyikből bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, körömvirág, vagy menta nő ki, de akad olyan is, ami koktélparadicsom-magokat rejt.

A nagy teszt

Az Öko(szisz)téma blog kipróbált egy bazsalikomos, egy mentás és egy körömvirágos magokkal ellátott ceruzát. Amikor már apróvá koptak a használat során, beledugták őket egy-egy virágfölddel teli cserépbe, és meglocsolták. A vízzel csínján bántak: nem hagyták vízben állni, de kiszáradni sem a földet. Gondoskodtak tehát mindenről: jó talajról, vízről és sok-sok napfényről.

Nagyjából 3 hét múlva jelent meg az első hajtás, egészen pontosan a körömvirágé. Aztán előbukkant a bazsalikom is. Sajnos a menta ültetése nem sikerült: csaknem 4 hét telt el az ültetés óta és se híre se hamva a hajtásnak. De mint mondták, ahogy minden ültetésnél, itt is megvan az esélye a sikertelenségnek, amire egyébként a gyártó is felhívja a figyelmet a vásárláskor.

(Az ötlet különben nem újkeletű, korábban már mi is beszámoltunk hasonló kezdeményezésekről, így pl. az elültethető tornacipőről, mely táplálékul szolgál a benne lévő magnak, illetve a megehető kanálról is - szerk.)

A "fűszernövények" fejlődéséről videó is készült. Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5