Skip to main content

 

Egy igazán innovatív újítás több olyan problémára kínál egyben megoldást, amik erősen szorongatják az emberiséget. A FU nevű kis edény pontosan ezt tudja: segítségével a jövőben egyszerre küzdhetünk meg a műanyagszemét eltüntetésével és az élelmiszerhiánnyal.

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a két problémát. Az erdőben sétálva, vagy akár csak egy környezetvédelmi cikket is elolvasva láthatja, hogy a műanyagok lebomlása finoman szólva is nehézkes. Persze léteznek már gyorsan – akár napok alatt – lebomló zacskók is, de ez nem oldja meg annak a több ezer tonna műanyag hulladéknak a problémáját, amik majd csak 1 millió év (!) múlva bomlanak le.

hirdetés

És persze azt sem nagyon kell magyarázni, hogy az egyre és egyre több ember, sajnos egyre többet eszik, amit lassan képtelenek leszünk bírni. A tudósok ezt a gondot sokféleképpen próbálják áthidalni, egyelőre kevés sikerrel.

A Livin Studio az Utrecht Egyetemmel közösen kifejlesztett egy eljárást, aminek segítségével a ként gond egyszerre orvosolható. Persze nem arról van szó, hogy akkor innentől minden rózsaszín, és csillámporos, és megszűnik az éhezés, de az elgondolás egyáltalán nem rossz.

Lényegében egyfajta inkubátorról van szó, melyben ehető gombákat nevelnek. A gombák ugyanis elképesztően szaporák, táplálóak, mégis nagyon kevéssé használjuk ki az adottságaikat. Főleg ha azokra a tulajdonságaikra gondolunk, amik miatt a kutatók érdeklődését felkeltették: egyes gombafajok ugyanis képesek a mérgező anyagok – mint a műanyag – lebontására, és mindezt olyan formán, hogy fogyaszthatóak is lesznek.

A rendszer persze nem olyan egyszerű, hogy a gombákat elszaporítják a zacskón, és már tálalható is. először is a műanyagot UV fénnyel sterilizálják, majd egy inkubátorszerű szerkezetbe helyezik. Azon belül is egy speciális „tápközegbe”, egy pohárra emlékeztető, zselatinból, keményítőből és cukorból álló tartóba gyűrik bele a zacsit (ezt az edényt a kutatók FU-nak nevezték el). A FU alján kis folyadékban gombaspórák vannak, amik majd a lebontást végzik - ezután már csak várni kell.

A gomba szaporodásnak indul – amihez felhasználja a zacskót és a poharas tartót is –, és eközben lebontja a műanyagot. Mikor ezzel készen van, egyszerűen ki kell emelni a szerkezetből, és lehet is falatozni. Hogy mennyi időre van szüksége a gombának a lebontáshoz, arról sajnos nem szól a leírás, de az biztos, hogy serkentik a növekedését a párás környezettel, és locsolással is. A kutatók annyira erősen bíznak a sikerben, hogy a gombával benőtt FU elfogyasztásához egy speciális, kifejezetten erre alkotott evőeszközt is terveztek.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: livingstudio.com

TOP 5