Skip to main content

 

Sokkal több elektronikai eszközt cserélünk le meghibásodás miatt, mint néhány éve.

Egyre rövidebbé válik az elektronikai eszközök élettartama, derül ki egy német környezetvédelmi szervezet megbízásából készült tanulmányból, amit a termékek tervezett elavulásával kapcsolatban készítettek.

hirdetés

Sokkal több eszköz romlik el...

A német Öko-Institut kutatói az elektronikai eszközök vásárlásával kapcsolatos szokásokat vizsgálták meg, és megállapították, hogy 2004 és 2012 között 3,5 százalékról 8,3 százalékra növekedett azoknak a készülékeknek az aránya, amelyeket meghibásodás miatt kellett újra cserélni - írja a Guardian.

Jelentősen nőtt azoknak háztartási nagygépek - például hűtőgép, sütő vagy mosógép - aránya, amelyeket a vásárlás utáni öt éven belül le kell cserélni. 2004-ben a berendezések 7 százaléka szorult cserére, 2013-ban viszont már 13 százalékuk. Az arány növekedését a tanulmány szerint az okozza, hogy jelentősen emelkedett a nem sokkal a vásárlás után meghibásodó eszközök aránya.

...de az emberek is felelőtlenül vásárolnak

Nem csupán az idő előtt tönkremenő eszközök jelentenek problémát, a tanulmányból ugyanis az is kiderül, hogy sokan egyszerűen azért cserélik le például meglévő hűtőgépüket, mosógépüket, mert egy új, tetszetősebb vagy modernebb készülékre vágynak, miközben a meglévő berendezésnek semmi baja.

Kiemelten igaz ez a laposképernyős televíziókra: a 2012-es adatok szerint a vásárlók 60 százaléka annak ellenére vett új tévékészüléket, hogy a meglévőnek semmi baja nem volt. Sokan nagyobb képernyőméretre, jobb képminőségre váltanak.

A laptopokat már nem cserélgetjük eszetlenül

Ugyanakkor például a laptopok esetében csökkent a nem feltétlenül szükséges készülékek cseréje: egy-egy szebb, könnyebb vagy másért jobb modell megjelenése már nem elég erős inger a váltásra. Az utóbbi években a noteszgépek negyedét cserélték le meghibásodás miatt. Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy évekkel ezelőtt stagnált az alapszintű internetezés rendszerigénye: egy hat-hét éves notebookkal is gond nélkül lehet használni a szolgáltatásokat különösebb kompromisszum nélkül. 

Az Öko-Institut szakértői folytatják a kutatást, amelynek célja az, hogy azonosíthatóvá tegye azokat a lehetőségeket, amelyek révén az elektronikai eszközök élettartamát jelentősen meg lehetne növelni - írja a Betanews.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: MTI/Bruzák Noémi

TOP 5