Skip to main content

 

Indiában képződik a világon a legtöbb műanyag hulladék eldobható evőeszközből: 120 milliárd darab landol évente a kukában. Van megoldás, és ahogy az ügy áll, globálisan kiválthatja a szemetelést.

Erre a problémára találta fel egy vállalkozó, Narayana Peesapaty az evőeszközt, amely a legjobb helyen hasznosul. Egyelőre persze csodabogár a piacon. Pedig az emésztés mint környezettudatos megoldás tényleg übereli a szelektív gyűjtést és az újrafelhasználást.

hirdetés

A rizsből és gabonából készült kanalak háromféle ízben kaphatók, de választhatunk csípős, hagymás-paradicsomos, fokhagymás, gyömbéres vagy édes evőeszközt is. A szavatossága 3 év, de ha valakinek sem félretenni, sem megennie nincs kedve,

az eszköz 4-5 nap alatt lebomlik.

Egyelőre 100 darabot kínálnak 4 dollárért. (Ez valamivel drágább, mint a műanyag változat.) Peesapaty azt mondja, cáfolhatatlan, hogy a plasztik olcsó alapanyag, de ha nagyobb volumenben tudná előállítani az ehető evőeszközt, ez a különbség is eltűnne. Ha szintet tudna lépni mennyiségben, közvetlenül a kistermelőktől tudná venni az alapanyagokat.

(Az ehető kanálról, az elütethető tornacipőről, - alább az ehető vodkáspohárról -, egyáltalán az eredeti ötletről, mint a fenntarthatóság és a hulladékgazdálkodás mozgatórugójáról korábban már mi is írtunk. Erről ide kattintva lehet bővebben olvasni.)

Reméljük, hamarosan Magyarországra is eljut Narayana Peesapaty kanala és pálcikái. Hogy aztán a rizsből készült, emészthető kanállal jóízűen bekebelezzünk egy cipóba töltött hagymalevest. Mivel a közösségi kampányuk már 19 nappal a vége előtt átszakította a kitűzött 20 ezer dollárt – 100 ezer dollárral és 3000 támogatóval –, talán nincs is messze ez a hiperökotalálkozás.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép: Kickstarter - Sarah Munir

TOP 5