Skip to main content

 

Finn kutatók olyan felületet fejlesztettek ki, amelyen az olaj a kívánt irányba áramlik. Az eredménynek nagy jelentősége van az energiabefektetés nélküli folyadékszállításban és az olajszennyeződések öneltávolításának kifejlesztésében.

A finn Aaltói Egyetem kutatói az olajtaszító felületeken sugárirányú mikrobarázdákat alakítottak ki. Amikor ilyen felületre olaj cseppen, a csepp a felszín mintázata által megszabott irányba halad.

hirdetés

„Olyan felületeket fejlesztettünk ki, amelyek képesek a felületi feszültséggel kapcsolatos erőkkel mozgatni a folyékony olajcseppeket. A mintázat bármely helyére cseppentett olaj spontán módon a mintázat közepe felé halad” – mondta az egyik kutató, Ville Jokinen.

„Noha felszín mérnöki alakítása megkönnyíti a folyadékok hatékony kezelését, és lehetővé teszi a vízcseppek önszállítását a szintetikus felületeken, az olajcseppek önszállítása nagyobb kihívást jelent az alacsony felületi feszültség miatt” –magyarázta Hszuelin Tian posztdoktori kutató.

Az új felületen kívül más alacsony felületi feszültségű anyagok mozgatására is alkalmasak. Működnek vízzel, borral, sőt tiszta etanollal is.

A kutatók számos ipari felhasználási lehetőségét látják az új fejlesztésnek. Egyik ilyen a nemkívánatos cseppek eltávolítása egy adott területről, például a tintasugaras nyomtató fúvókájából. Így megakadályozható a vékony csövek eltömődése.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5