Skip to main content

 

Itt van az ősz, már megint, jön a rohanás és ilyenkor tagadhatatlanul gyakrabban előfordul, hogy útközben eszünk-iszunk; ez pedig az eldobható csomagolásoknak köszönhetően borzasztó mennyiségű szemetet termel. Pedig vannak megoldások.

Nagy-Britanniában naponta körülbelül 8 millió, vagyis évente körülbelül 3 milliárd papírpohár kerül a szemetesbe - és csupán 400-ból egyet hasznosítanak újra.

hirdetés

A poharak nagy része az elvitelre kért teák, kávék és üdítők következménye.

A magyarok is sok kávét és teát fogyasztanak (a KSH 2014-es adatai szerint itthon fejenként 2,2 kg kávét és 20,1 dkg teát évente), és mivel itthon sokáig nem volt elérhető a "sétálós" csomagolás, bizonyos vásárlócsoportok számára valószínűleg még mindig a menőség egyik jelképe az eldobható pohár. 

A Felelős Gasztrohős szeptemberben induló kampánya elsősorban a helyben fogyasztásban látja a probléma megoldását, ezért a vendéglátóhelyekkel összefogva játékot indítanak. Akik az akcióban részt vevő teázókban vagy kávézókban helyben fogyasztják el italukat és az erről készült fotót feltöltik a saját Facebook vagy Instagram oldalukra a #helybeniszom és#gasztrohos hashtagekkel, kétszemélyes ajándékcsomagot nyerhetnek.

A civil szervezet a vendégeket arra kéri, hogy szeptemberben posztoljanak a saját facebook vagy instagram oldalukra a hashtagekkel a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést elnyert kávézókból, éttermekből, és jelöljék meg azt a vendéglátó egységet, ahol ezt tették. (A Fenntartható Vendéglátóhelyek listája térképpel itt található.) A feltöltött fotójára a legtöbb like-ot kapó résztvevőt egy kétszemélyes kávés-teás ajándékcsomaggal jutalmazzák a szervezők.

Miközben természetesen őszintén támogatjuk a Felelős Gasztrohős elképzelését a helyben fogyasztásról, hozzá kell tennünk, hogy a kávé és teafogyasztás során keletkező szemét csökkentésének az újrafelhasználható utazóbögrék is remek eszközei.

Több éves tapasztalaink alapján a kemény műanyagból készültek elég sérülékenyek, könnyen eltörnek, a fém változatok viszont jól bírják a strapát és megbízhatóan szigetelnek csepegés és hőveszteség ellen is. Az újabban terjedő puhább, szilikonos változatok tartóssága még jobb lehet, viszont a szigetélésük nyilván jóval korlátozottabb.

Egy friss felmérés alapján pedig a szívószálak kártékonyságát sem szabad elhallgatnunk. Világszinten naponta 500 millió darab szívószál kerül a kukákba, melyek egy része később a tengerben végzi, sokszor a bálnák gyomrában. Szóval ha jót akarunk a természetnek, ezt is kerüljük el, ugyanis még ráadásként a tisztíthatatlansága miatt az újrahasznosítása is lehetetlen.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép forrása: Felelős Gasztrohős

TOP 5