Skip to main content

 

Bizonyára sokan emlékeznek még arra a szenzációs találmányra, melyről még 2012-ben adtunk hírt. Az akkori hírek szerint feltalálták azt az üveget, melyből maradéktalanul kifolyik a ketchup.

Kripa Varanasi, a Massachusetti Műszaki Egyetem professzora és kutatócsapata anno olyan bevonó-réteget fejlesztett ki, mely, ha az üvegen belül kerül elhelyezésre, az üveg tartalmát maradéktalanul kifolyatja, legyen az ketchup vagy más élelmiszeripari termék.

hirdetés

A bevonó-réteg érdekessége abban állt és áll ma is, hogy se nem szilárd, se nem folyékony, egyfajta ”strukturált folyékony borítás”, mely kizárólag szerves anyagok ötvözete. Összetétele alapján pedig megfelel a legszigorúbb amerikai élelmiszeripari szabványoknak, jogszabályoknak, így már tömegtermelésre is alkalmas.

Akkor azt prognosztizáltuk, hogy a LiquiGlide elnevezésű termék nemcsak az élelmiszer, hanem más iparágakat is meghódítja majd, így például a kozmetikait, hisz a szenzációs találmány felhasználható más területeken is. 

Most a BBC arról adott hírt, hogy ezentúl semmi sem marad a fogkrémes tubusban, avagy a samponos flakonban, de ugyanígy felhasználható a folyékony ragasztó minden cseppje, ha valamit meg szeretnénk ragasztani.

Mint ismeretes, sok kicsi sokra megy, így nem nehéz következtetést levonni a tárgyban, milyen jelentőséggel bír a gyártásban, illetve a hulladékkezelésben a találmány, hisz az új megoldás elevet gátat vet az eddigi "pazarlásnak", hirdetve azt az elvet, hogy az a legjobb hulladék, ami létre se jött.

Nemcsak az ipar hozhat azonban új megoldásokat a mindennapjainkba, hogyan lehet gazdaságosabban élnünk, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy jobban, kevesebb hulladékot termelve éljünk. Úgy, hogy közben még jelentős összeget is megspóroljunk havonta. Minderről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5