Skip to main content

 

A spanyol Inditex és a svéd H&M fast fashion márkák olyan textileket fejlesztenek, amivel csökkenthetik a ruhák környezeti költségeit.

A bútorkészítésre használt ruhamaradékot egy kémiai eljárással cellulózzá alakítják, fából készült szálakkal keverik össze, és Refibra nevű alapanyagként ismét felhasználhatja a divatipar – és nem ez az egyetlen innovatív megoldás.

hirdetés

Az amerikai Gap azt ígéri, hogy 2021-ig az összes terméke ökológiai gazdaságokból vagy más, fenntartható termelőktől származó gyapotból fog készülni. A japán Fast Retailing, amely a Uniqlo márka tulajdonosa, most olyan lézeres eljárással kísérletezik, aminél sokkal kevesebb vizet és vegyi anyagot kell felhasználni a ruhák előállításához.

A svéd kiskereskedelmi óriás, a Hennes & Mauritz, vagy ismertebb nevén a H&M pedig olyan innovatív alapanyagokat akar felhasználni, mint a gombák gyökerei. Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy miként lehet a divatipar termelését fokozni és kielégíteni a növekvő népesség igényeit úgy, hogy közben csökkentjük a környezetre gyakorolt negatív hatását. Fel kell gyorsítanunk a hulladékmentes modellek innovációját – nyilatkozta Karl-Johan Persson, a H&M vezérigazgatója a Bloombergnek.

A 3000 milliárd dollár értékű divatipar évente hatalmas mennyiségű gyapotot, vizet és energiát fogyaszt, a 100 milliárd ruhadarab és kiegészítő előállításához, aminek a háromötöde egy éven belül a kukában végzi, legalábbis a McKinsey & Co adatai szerint. Ennek a kidobott ruhamennyiségnek pedig kevesebb mint az egy százalékát tudják újrahasznosítani - állítja a brit Ellen MacArthur Alapítvány környezetvédelmi kutatócsoportja.

Viszont a divatipar növekedése lassul, köszönhetően a millenniumi generáció tagjainak, akik egyre inkább tisztában vannak a fast fashion környezetre gyakorolt hatásával, miközben egyre inkább élményekre költenek és nem annyira tárgyakra. Az Inditex és a H&M legutóbbi, negyedéves profitja elmaradt a befektetők által remélttől, és tavaly nyár óta mindkét vállalat részvényei elvesztették értékük egyharmadát.

Az ő üzleti modelljük alapvetően nem fenntartható. Mindenkinek elég ruhája van már – tette hozzá Edwin Keh, a hongkongi Textil- és Ruházati Kutatóintézet vezérigazgatója.

Viszont ez a helyzet lehetőséget biztosít olyan vállalkozásoknak, amelyek egyedi, környezettudatos megoldásokat alkalmaznak.

„A szőlőből készült táska vagy narancshéjból összerakott ruha egy történetet mesél el”

– mondja Jill Standish, az Accenture kiskereskedelmi tanácsadója. Az innovatív és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó divatmárkák pedig egyre elterjedtebbek a divatipar világában.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: GETTY IMAGES FOR IMG/2016 CHRISTIAN VIERIG/CHRISTIAN VIERIG

TOP 5