Skip to main content

 

Kína nem veszi már át a világ szemetét, így egy másik országra szállt a rossz karma.

Egyesek szerint Kína után most Thaiföldre várhat az a sors, aminek beteljesülése elől az előbbi ország megkezdte a kimanőverezést.

hirdetés

Az Asia Times arról számol be, ahogy a hatóságokat, úgy sok thai állampolgárt is sokkolta, hogy a napokban kiderült: több ezer tonna műanyag- és fémhulladék – főként elektronikai termékek formájában – érkezett illegálisan az országba.

Thaiföld lehet az első áldozata a fejlett államokból a fejlődő, illetve a szegényebb országokba áramló szeméthullámnak. Az illegális szemétimport már most elképesztő méreteket öltött a népes, és turisztikailag is a legértékesebbek közé sorolt országban.

Melós dolog, de ratifikálni kellene

Ahogy az Origo megírta, Kínának – az utóbbi két évtizedben lezajló, ugrásszerű megerősödése után – elege lett abból, hogy a fejlett világ ráöntse a szemetét, bármennyire is fontos bevételt jelentett az államnak a hulladék elhelyezése és kezelése. Most a többi államon lenne a sor, hogy lépjen az ügyben, de nem mindenütt egyformán eltökéltek a hulladékimport megállításában.

Az elsősorban Észak-Amerikából és Európából érkező szemétre vonatkozó egyik legfontosabb egyezményt 194 ország fogadta el korábban.

Az elsősorban a veszélyes anyagokról rendelkező Bázeli Egyezmény módosítását kellene most több államnak beültetnie saját jogrendjébe, elejét véve így a szemétimportnak.

A fém- és műanyaghulladék-szállítmányok elsősorban Hongkong, Pakisztán és Thaiföld területét célozzák. Brunei, Kína, Indonézia, Malajzia, Srí Lanka már ratifikálta a tiltó megállapodást.

Ám számos ázsiai ország – Laosz, India, Banglades, Kambodzsa, Mianmar, Fülöp-szigetek, Vietnám, valamint Thaiföld és Pakisztán – még nem.

A hírek szerint a bizonytalan helyzetet az illegális szemétlerakással üzletszerűen foglalkozók ki is használják.

Így lesz Thaiföldből Szemétföld

A cinikus vélemények szerint, Thaiföld, részben engedékeny szabályozása, részben a vélelmezhetően jelen lévő korrupció miatt, igen hamar nevet változtathat, ha így folytatja, és „Szemétföld" („Thrasland") lehet belőle.

Ezek a hangok akkor erősödtek fel, amikor a hatóságok lecsaptak egy Bangkoktól keletre lévő hulladékgazdálkodási üzemre, ahol külföldről illegálisan behozott hulladékot égettek.

Kiderült az is, a telephelyen dolgozók jelentős része illegálisan foglalkoztatott, külföldi munkavállaló volt, akiknek havi 300 dollárnál is kevesebb bérért kellett a feldolgozás egyes szakaszaiban részt venni. Az elektronikus berendezések lapkáiról és más berendezésekből a fémet ugyanis kinyerés után újra lehet hasznosítani. Ez azonban egyáltalán nem szabályszerű módon történt.

Így az üzemben folyó munka mind a dolgozókat, mind a környezetet a nehézfém-szennyeződés veszélyeinek tette ki.

Az üzem kínai tulajdonosát a hatóságok csempészettel vádolták, melynek része a hamis vámáru nyilatkozatok és a veszélyes hulladékokra vonatkozó dokumentumok manipulálása volt. A rendőrség szerint valóságos beszállítói lánc állt az ügylet mögött, melynek csak legutolsó tagja foglalkozott ténylegesen az elektronikus hulladék értékesítésével.

Harc az illegális lerakók ellen

A felszámolt illegális feldolgozás azonban csak a jég-, illetőleg a szeméthegy csúcsa. A rendőrség azt közölte, feltárták, hogy csak az év első öt hónapjában 210 ezer tonna hulladék érkezett az országba illegálisan, mintegy 35 külföldi államból.

A környezet- és állatvédők pedig arról panaszkodnak: szinte már egyesével kell megmenteni a tengeri állatokat a gyomrukba a vízbe és a partokon kerülő műanyaghulladéktól és más idegen anyagoktól.

Az elektronikai hulladék – mondja a Greenpeace egyik szóvivője – a szemétbiznisz legnagyobb hajtóereje, ahogy a lerakásnak pedig a nem újrahasznosítható műanyagok.

Közben a kormány határozott fellépést ígért a szemétimport ellen. Például visszavonták az öt, erre engedéllyel bíró cégnek a jogosítványát, miután mindegyiküknél illegális feldolgozó telephelyeket azonosítottak. Valamint csak június harmadik hetében, közel húsz illegális lerakót számoltak fel országszerte.

Többen ugyanakkor a szabályozás szigorítását sürgetik, amelyekkel visszaszoríthatják a legális importot, és keményebben lehetne fellépni az illegális beszállítások ellen is.

A belügyminiszter egyelőre munkacsoportok felállításával vizsgálja a jogi eszközök bevetésének lehetőségét.

Mindeközben pedig Thaiföld két nagy kikötőjében, összesen 400 konténernyi elektronikus hulladék, valamint műanyag- és fémanyagok várakoznak sorsukra, melyet egészen egyszerűen magukra hagytak az importálók. A thai vámhivatal közölte: ha az importőrök nem rendezik azok helyzetét megfelelően, 15 nap múlva visszaküldik a szállítmányokat az USA-ba, Japánba, Szingapúrba és Kínába. Vagyis oda, ahonnan érkeztek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5