Skip to main content

 

A műanyaghulladékok elárasztják bolygónkat, gyakorlatilag nincs már olyan hely a világon, ahová a szemét nem jutott volna el.

Egy most nyilvánosságra került fotó azonban jobban szemlélteti a helyzetet az átlagember számára, mint a veszélyre figyelmeztető publikációk és közlemények jelentős része.

hirdetés

A felvételt Fabrice Guerin francia fotós készítette a norvég Spitzbergák szigetcsoportnál. Guerin egy csónakban ülve vette észre a jegesmedvét, amint a hófehér bundájú ragadozó étel után kutatott. Az állat sajnos nem járt sikerrel, ezért az éhségtől gyötörve egy műanyag zacskóval próbálta megtölteni üres bendőjét.

Megdöbbentő volt látni műanyag zacskóval a szájában ezt a fenséges állatot. Kész szerencse, hogy nem nyelte le egészben –

mondta Guerin. –

Sosem gondoltam, hogy műanyagot találok ezen a helyen, pedig tudom, hogy a hulladék térhódításának semmi sem szabhat határt.

Egyre több olyan állatra bukkannak a szakemberek, amelyek gyomra tele van műanyag hulladékokkal. Legutóbb egy rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin került be a hírekbe azzal, hogy 80 műanyag zacskót fedeztek fel az emésztőrendszerében. A műanyag zacskók lebomlási ideje elérheti a 300-400 évet is.

Szerencsére egyre több ország ismeri fel, hogy tenni kell valamit a katasztrófa elkerülése érdekében. Legutóbb Chile tiltotta be a műanyag zacskók forgalmazását, a példát pedig várhatóan egyre több ország követi majd a közeljövőben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Fabrice Guerin

TOP 5