Skip to main content

 

Mérnökök, tudósok és iparcikk tervezők hada dolgozik azon, hogy fenntartható anyagokra cserélhesse a világ azokat a megszokott eszközei, melyek eddig műanyagból készültek, ám a környezet védelme miatt most háttrbe szorulnak.

BBC összegyűjtötte, mik lehetnek a közeli jövőben a műanyaból készült zacskók és szívószálak, és egy csomó egyéb tárgy és anyag alternatívái.

hirdetés

Egészen meghökkentő anyagokkal is helyettesíthető lesz a műanyag bizonyos felhasználási területen, ha az ezen dolgozó nagyvállalatok és kicsi, de innovatív startupok, sikerrel járnak. Mutatunk néhány érdekes törekvést arra, milyen, fenntartható módon hasznosítható, az ökológiai körforgásba visszavezethető anyaggal váltanák ki a plasztikot.

Kőzetgyapot

Az eredetileg vulkanikus eredetű, főként bazalt alapú kőzetgyapot komoly versenytársa az üveggyapotnak, elsősorban szigetelési feladatokra. Az üveggyapot gyártásához ténylegesen üveget olvasztnak, a kőzetgyapotnál viszont kőzetet, amelyet szétfolyatva az üveges állagú lesz. A kőzetgyapot jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír, és korszerű gyártási eljárásai révén, fenntartható módon előállítható. A nemzetközi piacok egy fő ellátója az Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában is gyárakkal bíró Rockwool Group. Termékeiket Londoban éppúgy használják, mint Hongkong repülőterén.

A micélium lehet a fa kihívója

A mikrobiológusok közül sokan egyet értenek abban, hogy a gombák a bolygó legkülönlegesebb élőlényei közé tartoznak. Hasznosításuk alapja sajátos és igen változékony struktúrájuk, a micélium. Ez lényegében a "gombaszövet", elrendeződése többféle módon alakulhat ki. Például a MycoWorks nevű cégnél azon dolgoznak, hogy kémiai eljárásokkal befolyásolják a micélium fejlődését, életciklusát. Nem pontosan ugyanúgy, mint ahogy egyes gombafajtákat használnak az élelmiszeriparban, hiszen a cél az, hogy tartós, környezetbarát anyagot nyerjenek abból.

Járólap, parketta, termékcsomagolás éppúgy lehet a jövőben micéliumból, mint egyszerűbb használati tárgy, vagy akár - az optimista várakozások szerint - egyes helyeken a fa helyettesítője.

Vizeletből tégla

A cementgyártás a világ karbonkibocsátásának mintegy 5 százalékáért felel. Ezért több kutató és mérnök egészen az ókori Róma koráig nyúl vissza, hogy fenntartható építőipari megoldásokhoz merítsenek a korból ihletet. A rómaiak viaduktjaiknál különböző gyümölcsleveket kevertek vulkáni kövekhez, törmelékhez, melyből igen megbízható, cementszerű anyagot nyertek. A téglákba pedig gyakran vizelet is kerül a gyártás során, az égetés előtt.

Egy edinburghi intézményben fiatal kutatók hasonlóval próbálkoznak. Biostone néven futó fejlesztésükben homokhoz kevernek az emberi vizeletből kivont anyagokat. Kutatók egy másik csoportja a projekten belül pedig a sörfőzésből megmaradt szerves hulladék felhasználásával készülő téglákat fejleszt.

Fa- és rostszerszámok

A NU Green kizárólag fahulladékot használ termékgyártásához, elsősorban kisebb szerszámok elkészítéséhez. Már ezzel jelentős megtakarítás érhető el az üvegház hatású gázok kibocsátásában és a faállomány védelmében. Ám a cég a hagyományos ragasztókat, melyeket faanyagú termékek -például bútorok - összeszerelésénél használnak, szintén száműzte. Helyette rostalapú - például kukoricaszárból vagy komlóból - készülő rögzítőanyagokat készít a fa anyagú termékeihez, száműzve a formaldehid alapú vegyületeket.

Ha a törekvéseknek legalább egy része sikerrel jár, azzal nagy lépést lehet tenni a műanyagszemét visszaszorításáért. Egyes jelentések szerint, 2030-ra 111 millió tonna műanyagszemét fog bekerülni az óceánokba vagy épp a földekre. Az újrahasznosítása ezekenek egy lehetséges törekvés, de egyre többen szorgalmazzák a környezetre káros anyagok teljes cseréjét a termékgyártásban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Twitter

TOP 5