Skip to main content

 

Szakértői vizsgálat alá vetették azt a hatalmas zsírhegyet, amit még az év elején találtak a délnyugat-angliai Devon megyében, a tengerparti Sidmouth nyaralóvároska csatornarendszerében - írja a Guardian. A "boncolás" eredményeit most tették közzé, számos, különös megállapítással.

Ahogy az Origo akkor megírta, Sidmouth csatornarendszerét egy hatalmas, felállítva a Pisai ferde toronynál is magasabb, 64 méteres zsírszörny tömítette el az év elején.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Kialakulásáért a háztartásokból a csatornarendszerbe kerülő háztartási zsiradékok, nedves törlőkendők és más higiéniai termékek feleltek - illetve az emberi meggondolatlanság, hiszen ezeknek hulladéktárolókba kell kerülniük, szemben azzal, hogy sokan a vécébe dobva húzzák le azokat.

A csatornarendszer üzemeltetését végző vállalat munkatársai nyolc héten át, folyamatosan védőruhát viselve dolgoztak a zsírdugó eltávolításán, melyet végül többtucatnyi kisebb darabra bontva emeltek ki a mélyből.

Az Exeteri Egyetem tudósainak jutott az a kevésbé hálás feladat, hogy néhány, egyenként 10 kilogrammos, a zsírszörnyből vett mintát megvizsgáljanak, és pontosan megmondják, mi volt a csatornát eltömítő képződményben. A vizsgálatot végzők meg is mondták, jó és rossz híreket egyaránt közölve azzal kapcsolatban.

A jó hír az, hogy a minták nem tartalmaztak veszélyes, súlyosan mérgező, a környezetre vagy az emberre kockázatot jelentő vegyi anyagokat. Ennek azért van jelentősége, mert így kizárhatták, hogy a csatornába valamilyen üzleti tevékenységhez köthetően, káros vegyületek kerültek volna. Ez ugyanakkor azt is jelenti - húzták alá a kutatók -, hogy a zsírszörnyben összegyűlt anyagok főleg a közösségtől, azaz a háztartásokból, illeve a környék szálláshelyeiről kerültek a csatornába.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs miért nyugtalannak lenni az ilyen képződmények kapcsán. John Love professzor, az egyetem szintetikus biológiával foglalkozó szakértője elmondta, aggodalomra ad okot, hogy az ilyen és ehhez hasonló zsírszörnyek zsírban oldódó vegyületeket koncentrálhatnak, mint például a fogamzásgátlók, valamint mikroműanyagok is. 

Ugyan a vizsgált mintákban nem mutattak ki veszélyes kórokozó mikrobákat, de ezek a képződmények potenciálisan hordozói lehetnek ilyeneknek - tette hozzá a professzor.

A kutatók megállapították, hogy a mintákban főként állati eredetű zsiradékok találhatók, amelyek megerősítik az előzetes feltételezést arról, hogy a háztartási ételkészítés során keletkezett főzőanyagok alkotják a zsírhegy kötőanyagát. Ezekbe kerültek a higiéniai termékek hulladéka, használt sebtapaszok, nedves törlőkendők és -toalettpapírok, valamint ruhaszövetek és más anyagok. 

De találtak gallyakat, nagyobb szövetdarabokat, fonalat, sőt, csontdarabokat és műfogsorokat is a mintákban. 

Egy környezetvédelmi csoport kutatói szintén laborvizsgálatokat végeztek a mintákon, és ugyanarra a következtetésre jutottak: a zsírszörny kialakulása egyértelműen a háztartásokhoz köthető. 

A csatornarendszer üzemeltetéséért felelős vállalat képviselője a jelentések ismeretében elmondta: évente mintegy 8500 esetben tömítődik el a hálózat a hozzájuk tartozó régióban, de a Sidmouthban talált zsírhegy messze a legnagyobb volt működésük történetében.

Hozzátette, mindent el fognak követni azért, hogy megfelelő információkkal segítsék elő az emberek magatartásának megváltoztatását, és elérjék azt, hogy aminek a szemétben kell végeznie, az ott is kössön ki, és ne a vécécsészében,

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5