Skip to main content

emberi komposztálás 

Az amerikai államok közül elsőként Washingtonban engedélyezték az elhunytak komposztálását a hamvasztások és a koporsós temetések környezeti ártalmainak csökkentésére.

A tavasszal hatályba lépett törvény szerint a Washington államban élő emberek dönthetnek úgy, hogy haláluk után termőföldé komposztálják a testüket, és a földet kertészkedéshez használják.

A törvényt az állam környezetvédő kormányzója írta alá annak érdekében, hogy csökkentsék a hamvasztások okozta légszennyezést és a koporsós temetésekkel – a balzsamozással – járó vegyi szennyezést és termőföldveszteséget. Az eljárást "rekomposztálásnak" (Recompose) nevezték el.

A rekomposztálás alternatívája a bebalzsamozásnak és temetésnek vagy hamvasztásnak, természetes, biztonságos és fenntartható eljárás, amely csökkentheti a karbonkibocsátást, és a földhasználat számára is fontos

– foglalta össze a törvény jelentőségét Katrina Spade, a Recompose nevű seattle-i cég alapítója, amely elsőként nyújtja ezt a szolgáltatást. 

A természethez való közvetlen visszatérés, az élet és halál ciklusába való bekapcsolódás ideája nagyon szép

- tette hozzá Spade, aki a törvényért való lobbizásban is részt vett.

Mint mondta: harmincévesen, tíz éve kezdett foglalkozni ezzel a gondolattal.

Felmérte a környezetbarát temetés lehetőségének technikai megoldásait, és kidolgozott egy "harmadik megoldást", versenyre kelve a húszmilliárd dolláros amerikai temetkezési iparral, amely hagyományos temetést és hamvasztást kínál.

A WASHINGTONI ÁLLAMI EGYETEMMEL EGYÜTT KIFEJLESZTETT ELJÁRÁS SORÁN AZ ELHUNYTAT EGY HATSZÖGLETŰ ACÉL TARTÁLYBAN HELYEZIK EL, AMELYET FAFORGÁCCSAL, LUCERNÁVAL ÉS SZALMÁVAL TÖLTENEK MEG. A KONTÉNERT LEZÁRJÁK, ÉS A BAKTÉRIUMOK 30 NAP ALATT LEBONTJÁK A TESTET.

A folyamat eredménye száraz, gazdag termőföld, olyasmi, mint amit a kertészetekben lehet venni és konyhakertekben lehet használni. "Minden, a csontok és a fogak is lebomlanak, mivel a rendszer tökéletes környezetet teremt a termofil (melegkedvelő) mikrobáknak és hasznos baktériumoknak ahhoz, hogy mindent nagyon gyorsan lebontsanak" – magyarázta Spade.

A Recompose által használt eljárás gyakorlatilag ugyanaz, amit évtizedek óta a farmokon elhullott állatoknál is alkalmaznak.

A klinikai teszteket a washingtoni egyetemen végezték el, és az eredmények szerint az eljárás embereknél is biztonságos. (MTI)

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5