Skip to main content

PET-et lebontó baktérium polietilén  

Kínai óceánkutatók olyan baktériumcsoportra bukkantak, amely lebontja a világ legszélesebb körben használt műanyagát, a polietilént. Műanyagot lebontó organizmusokat eddig is ismertek, de ez az első olyan eset, hogy polietilént (PE) fogyasztó baktériumokat azonosítottak.

A kínai tudományos akadémia oceanológiai intézetének munkatársa, Szun Csaomin a Journal of Hazardous Materials folyóiratban pubikálta felfedezését: a több baktérium részvételével végbemenő folyamat nemcsak a palackok gyártására használt polietilén-tereftalátot, ismertebb nevén PET-et, de a például a műanyag fóliához használt polietilént is lebontotta.

A PET-et lebontó baktériumok és enzimek kiterjedt kutatásaihoz képest a PE-lebontás kutatása le van maradva

– mutattak rá a kutatók.

A három baktériumból álló kombinció a laboratóriumi kisérletek során „egyértelmű károsodást”, „számos repedést és mély lyukat” hozott létre a polietilénben.

Wolfgang Streit, a Hamburgi Egyetem biotechnológia-professzora független szakértőként úgy vélte, hogy bár jelenleg 430, műanyagot lebontó mikroorganizmust ismerünk, az új kínai eredmények nagyon figyelemreméltóak.

A tudománynak elég pontos képe van a PET lebontásáról. Ismerünk enzimeket a PET-hez. De a PE esetében nincs egyetlen enzim sem, ami azt lebontja

– mondta.

Streit szerint a Szun és csapata által talált baktériumok polietilén-lebontó képessége „az eddig látott legjobb”, de figyelmeztetett, hogy további kutatásra van szükség.

Évente mintegy ötmillió tonna műanyaghulladék került a világ tengereibe, ennek nagyobb része polietilén.

(South China Morning Post)

Forrás  - A nyitókép csak illusztráció, forrás: MART PRODUCTION fotója a Pexels oldaláról

TOP 5