Skip to main content
arany okostelefon hulladék Nagy-Britannia

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A brit Királyi Pénzverde olyan létesítményt építene, ahol képesek lennének kinyerni az aranyat az elektronikai hulladékokból. 

A Pénzverde korábban közleményben jelezte, hogy a kanadai Excir nevű vállalat új kémiai eljárását használják majd a nemesfémek kinyeréséhez.

hirdetés

Az eljárás

Az eljárás például mobiltelefonok és laptopok esetében használható.

A TERVEK ALAPJÁN AZ ÜZEM 2023-BAN MÁR TELJES EGÉSZÉBEN MŰKÖDŐKÉPES LESZ

– írta a CNBC.

Az üzemet Dél-Walesben építik meg, ahol a Pénzverde székhelye is található

Noha az üzem még nincs kész, a Pénzverde májusban már piacra dobta az első termékcsaládját, amely 100 százalékig újrahasznosított fémekből áll. A 886 névre hallgató márka mögött Dominic Jones kreatív igazgató áll, és az intézmény közlése szerint az ékszereket a Pénzverde történelmi öröksége ihlette

A brit Királyi Pénzverdénél úgy számolnak, hogy az elektronikai hulladékokban található nemesfémek szinte teljes egészét (több mint 99 százalékot) képesek lesznek másodpercek alatt kinyerni a hulladékból.

A létesítmény várhatóan hetente akár 90 tonna, az Egyesült Királyságból származó hulladékot is feldolgozhat. Ezzel évente több száz kilogramm aranyhoz is juthatnak.

A MEGOLDÁS RÉSZBEN REAKCIÓ ARRA A PROBLÉMÁRA IS, HOGY SOK ORSZÁG NEM KEZELI MEGFELELŐEN AZ ELEKTRONIKAI HULLADÉKOKAT.

A Global E-waste Monitor című 2020-as jelentés szerint a 2019-ben, globálisan keletkező, összesen 53,6 millió tonna elektronikus hulladéknak csupán a 17,4 százalékát gyűjtötték és hasznosították újra megfelelően

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Százmilliónyi arany hever az utca porában

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Fotó: Karolina Grabowska - pexels

TOP 5