Skip to main content

Ijesztő következményei lettek a kivételesen esős időjárásnak az Ausztrália délkeleti részén fekvő Wagga Wagga városában. Új-Dél Wales tartományban hetek óta zuhog az eső, ami árvizeket okozott , több mint 150 éve a legsúlyosabbat a vidéken. A Sydney és Melbourne között félúton fekvő Wagga (a helyiek csak így hívják) egy magaslaton helyezkedik el, ezért természetes védettséget élvez az árvíztől. Éppen emiatt lepte el most milliónyi pók a várost.

Miközben az árvíz, illetve a Murrumbidgee folyó veszélyesen megemelkedett vízszintje miatt kilencezer embert telepítettek ki a városból, a kiürített környékre megérkeztek az alacsonyabb, vízzel elárasztott területekről milliószám menekülő pókok, és órák alatt pókhálóval szőttek be egész városnegyedeket. A Sydney Morning Herald által megszólaltatott szakértők szerint ausztrál farkaspókokról van szó, amelyek egyébként magányos életmódot folytatnak a természetben, de a katasztrófa elől menekülve most sosem látott sokmilliós tömegbe verődtek. A news.com.au viszont vitorláspókfélékről (Linyphiidae) ír. A hálók inkább ez utóbbira utalnak, de valószínűleg a rengeteg pók között többféle faj is megtalálható.

A pókhorda annál is félelmetesebb látványt nyújt, mert a víz előli meneküléshez azt a módszert választották, amivel a fiatal pókok szokták elhagyni a szülők vadászterületét: egy magasabb pontról, általában valamilyen növény csúcsáról hosszú pókfonalat eresztenek a levegőbe, amit a szél felkap, és pókostul elrepíti. Wagga városát tehát gyakorlatilag a szél fújta tele pókokkal és pókhálóval pár óra alatt. A katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánított várost most egybefüggő pókhálólepel takarja, a pókok fákat, házakat is teljesen beszőttek.

Az ausztrál farkaspók egyébként 30 milliméteresre nő meg, nem agresszív, csak akkor támad emberre, ha az életét veszélyben érzi, a csípése fájdalmas ugyan, de a mérge elég enyhe. Az esős időjárás egyébként kedvez a pókoknak, egyrészt a víz közelében élő rovarok, például a szúnyogok elszaporodnak, így sok táplálékot biztosítanak a pókok számára, másrészt az esővíztől nedves, ragadós pókhálók is könnyebben ejtik csapdába a zsákmányt. Az eső, és a levegő magas páratartalma miatt lesznek jobban láthatók a pókhálók is, a Sydney Morning Herald által megszólaltatott szakértők szerint valójában nincs most sokkal több pókháló, mint egyébként szokott lenni, csak láthatóvá váltak azok is, amiket általában nehéz észrevenni, és ez még sokkolóbbá teszi a látványt.

Legutóbb a tavalyi pakisztáni árvizek során észleltek ilyen pókinváziót, akkor a National Geographic fotói járták be a világsajtót a pókhálóba burkolózott fákról. A szakértők szerint nincs komoly félnivalója Wagga lakosságának a pókinváziótól, ha az árvíz levonul, a pókok visszatérnek természetes élőhelyükre, és ha száraz lesz a nyár – ahogy Ausztráliának ezen a részén egyébként lenni szokott –, télre a számuk is visszaáll a szokásos szintre.

Forrás: index

TOP 5