Skip to main content

 

Ausztráliában gyorsabban nő az éves középhőmérséklet, mint a Föld többi részén. Nagy bajban van a kontinens?

Lehetséges, hogy Ausztráliában több mint 5 Celsius-fokkal emelkedhet az évszázad végéig a hőmérséklet, ez meghaladná a globális melegedés mértékét - olvasható az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) elemzésében.

hirdetés

Az ügynökség klímaváltozásról szóló, eddigi legátfogóbb tanulmányában felvázolta a leginkább borúlátó forgatókönyvet: ha semmi sem történik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért, akkor 2090-re akár 5,1 Celsius-fokkal is nőhet Ausztrália hőmérséklete.

"Biztosak vagyunk abban, hogy a forró napok gyakoribbak és még forróbbak lesznek, és azt is nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy a tengerek szintje emelkedik, az óceánok vize savasabb, a hó kevesebb lesz" - mondta Kevin Hennessey, a CSIRO vezető kutatója.

Nem vették komolyan

A kormányügynökség szigorú figyelmeztetése ellentétben áll Tony Abbott ausztrál miniszterelnök hivatalos irányvonalával. Abbott 2009-ben kijelentette, hogy a klímakutatás "ostobaság", tavaly félredobta a szénadót, megszüntette a független klímabizottságot, és azt mondta: a marhatenyésztőket tönkre tevő, súlyos szárazság "nem új dolog Ausztráliában".

Annak ellenére, hogy az ország a világ egyik legnagyobb kibocsátója, Ausztrália nem csatlakozott az ENSZ Zöld Klímaalapjához, amelynek tagja lett - többek között - az Egyesült Államok, Japán és Franciaország is. Ehelyett Abbott 2,55 milliárd ausztrál dollárral (560 milliárd forint) támogatott egy hazai kezdeményezést, amely az emisszió 2000-bent mért szintjét 5 százalékkal akarja csökkenteni 2020-ra.

Nemcsak a CSIRO új kutatása, hanem az ausztrál Meteorológiai Hivatal mintegy negyven globális éghajlati modell alapján készült előrejelzése is arra utal, hogy a kontinens gyorsabb ütemben melegszik, mint a világ többi része.

A jelentés szerint Ausztrália éves átlaghőmérséklete valószínűleg 1,3 fokkal lesz melegebb 2030-ra, mint az 1986 és 2005 közötti időszakban mért átlag.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5