Skip to main content

 

Menekülésre kényszerültek pénteken Cajon Passnál Kaliforniában azok az autósok, akiket megállásra kényszerített a térségben hatlamas erővel tomboló bozóttűz.

Mire a hatóságok intézkedhettek és lezárhatták volna az autópályát, már megtörtént a baj, az autósok a szokásos csúcsnak megfelelően felhajtottak a sztrádára. Onnan azonban már nem juthattak tovább, oly intenzitással terjedt át a tűz és a füst a pálya közvetlen környezetéből a sztrádára, így az úton rekedtek. Az autók tulajdonosainak, más megoldás nem lévén, el kellett hagyniuk a járműveiket, különben ők maguk is megsérülhettek vagy akár benn is éghettek volna a tűzben, számos gépjármű ugyanis szinte azonnal kigyulladt, mire a tűz odaért. Voltak, akik szó szerint az életükért futottak, írta meg a Bors.

hirdetés

Az eseményekről az alábbi videótudósításban az amerikai sajtó is beszámolt.

Kaliforniában évek, pontosabban úgy is fogalmazhatnánk, évtizedek óta jelen van az aszály, évente több alkalommal is vízkorlátozást és egyéb intézkedéseket kellett bevezetni az államban. Ahogy fogalmazott Jerry Brown, Kalifornia kormányzója: "a történelmi szárazság már eddig is példátlan lépéseket követelt meg a célból, hogy az állampolgárok, az ipar, a mezőgazdaság vagy az önkormányzatok minél kevesebb vizet használjanak el".

Miért van szükség az intézkedésekre?

A márciusi mérésekből kiderült: a Sierra Nevada hegység egyre fogyatkozó hótakarója mindössze 19 százaléka az évszak történelmi átlagának. A hegyekben lévő hó mennyisége jelentősen alatta maradt az 1977-ben és 2014-ben mért 25 százalékos negatív rekordnak, ez a legfőbb oka annak, hogy Kalifornia kiszáradóban van.

Brown már januárban is szükségállapotot rendelt el a szárazság miatt, amit több kutató a klímaváltozással hoz összefüggésbe. Az aszály az élővilágot is érinti; a mocsaras területek, ahol rengeteg költöző madár él, a korábbi állapot töredékére zsugorodott. 

A felmelegedés természetesen kihat a város mindennapi életére is, már csak emlék a házak között húzódó szép zöld gyep napi öntözése. A kiégett füvet egyes élelmes vállalkozók zöldre festik, így adva vissza az egykori színezetet a jobb időket is megélt növényzetnek.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Bridge Budapest

TOP 5