Skip to main content

 

A számításoknál hosszabb ideig tart a világ erdeinek talpra állása az egyre gyakoribb szárazságok nyomán, ami azt eredményezi, hogy a korábban feltételezettnél kevesebb szén-dioxidot képesek tárolni - állapították meg az Utahi Egyetem kutatói.

Ha az erdők kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, akkor a klímaváltozás hatásai rosszabbak lesznek annál, amit a korábbi modellek előrevetítettek - közölték a kutatók a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

hirdetés

Egyre gyakoribbak a szárazságok

"Ez igen lényeges, mivel a jövőben a szárazságok gyakoribbá és súlyosabbá válnak a klímaváltozás miatt. Egyes erdők még talpra sem álltak, amikor a következő szárazság lecsap" - közölte William Anderegg, a tanulmány vezető szerzője.

2-4 év alatt állnak talpra

Tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy átlagosan kettő-négy év szükséges ahhoz, hogy egy szárazság után az erdők visszanyerjék normális növekedési ütemüket és nagyobb mennyiségű szén-dioxidot tároljanak.

A fák kilenc százalékkal lassabban nőnek egy szárazság utáni első évben, és öt százalékkal lassabban a másodikban.

Kis számok, de nagy hatással

Ha ezeket az adatokat kivetítik a világ erdőire és figyelembe veszik a szárazságok növekvő gyakoriságát, ezeknek a látszólag kis számoknak nagy hatásuk van arra, mekkora szén-dioxid mennyiség marad az atmoszférában - hangoztatták a kutatók.

1,6 gigatonnával több szén-dioxid

Egy évszázad alatt a félszáraz térségekben lévő erdők szén-dioxidtárolási kapacitásának csökkenése miatt 1,6 millió gigatonnával több szén-dioxid jut a légkörbe, ami

több mint az Egyesült Államok éves energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátása

- mutatták ki a szakemberek, akik a világ 1300 erdejét tanulmányozták a súlyos szárazságokat rögzítő adatokat felhasználva 1948 óta. 2014-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás elérte a 32,3 milliárd tonnát a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint. 2013-ban az Egyesült Államokban körülbelül 5,2 milliárd tonna volt a szén-dioxid kibocsátás.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás 

Kép: pixabay

TOP 5