Skip to main content

Pedro Muagura azok közé tartozik, akik nem csak beszélnek arról, hogyan lehetne megóvni Földünket, hanem tesznek is érte. Méghozzá nagyon sokat.

A mozambiki férfi elhatározta, felveszi a harcot az egyre nagyobb méreteket öltő fakivágás ellen. Bejárta a világot, és ahol csak lehetett, elültetett egy facsemetetét. Hazájában a mai napig rendszeresen szervez erdőtelepítési programokat. Eddig közel 100 millió fát ültetett el. 

Amikor Mozambik elnöke meglátogatta Pedro Muagurát, megkérdezte tőle, miért ültetett ennyi fát. Muagura elgondolkodott egy pillanatra, majd annyit mondott: „A fák biztosítják számunkra a mindennapi betevőt, az alapanyagot bútorainkhoz, eszközeinkhez. Hűsítő árnyékot, és éltető oxigént adnak. Ha meghalunk, fából készült koporsóban temetnek el minket. Szükségünk van rájuk.”

Akárhol jár, mindig ültet egy fát

Pedro Muagura egy apró, mozambiki faluban, Machipanda-Manicában nőtt fel, ahol már gyerekkorában megtanulta szeretni, és tisztelni a természetet. „Az édesapámnak kevés pénze volt. Míg más kisfiúk kenyeret kaptak ebédre, addig én a fák legfinomabb gyümölcsei közül válogathattam.” A család rossz anyagi körülményei ellenére Muagura elhatározta, hogy képezni fogja magát. Végül egyetemre ment, és sikeresen lediplomázott erdészetből. 

A férfi az iskola befejezése után világjáró körútra indult. Kalandozásai során mindössze egyetlen szabályt követett: amint megérkezik az adott városba, rögtön ültet egy fát. A példaértékű kezdeményezés vegyes fogadtatásban részesült. Helsinkiben például rögtön megengedték, hogy ültessen, de Londonban hallani sem akartak erről. A férfi azt mondja, sehol nem vette zokon az elutasítást. Rögtön eljött onnan, ahol nem látták szívesen, és egy másik városban próbált szerencsét.

Már 100 millió fát ültetett

Mikor Muagura hazatért, még jobban elszánta magát arra, hogy megvédje a környezetet. „Nem az éghajlat, vagy az időjárás felelős azért, hogy a természet egészsége folyamatosan romlik. Az emberek hozzáállásával van baj, amin sürgősen változtatni kell” – szögezte le. Elmesélte, milyen megrázó élmény volt, amikor egy repülőgépből szemlélte hazája állapotát. „Rengeteg olyan térséget láttam, ahol az erdőirtás miatt egy darab fa sem volt már, csak házak. Elsírtam magam.” 

Muagura jelenleg a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban dolgozik. Az erdőirtás ellen küzd, és próbálja arra tanítani a környékbelieket, hogy tiszteljék a környezetet. Rendszeresen szervez erdőtelepítési programokat, amelyekben egyre több helyi lakos vesz részt. 

A férfi már közel 100 millió fát ültetett el élete során. Ez az elképesztő szám természetesen nem csak azokat a csemetéket foglalja magába, amelyeket Muagura az utazásai során ültetett: a fatelepítési programok alatt földbe helyezett magok is ide tartoznak. A Föld Napján például Muagura irányítása alatt 3,8 millió fát ültettek el a Gorongosa Nemzeti Parkban. 

Az örökkévalóságnak ültet

A 45 éves Pedro Muagura ma már öt gyönyörű gyermek édesapja. Igyekszik olyan szellemben nevelni a lurkókat, amilyenben ő is felnőtt. Szeretné, ha tevékenysége másokat is inspirálna arra, hogy merjenek változtatni, merjenek küzdeni a céljaikért. „Minden csemete, amit ültetünk, egy ígéret és egy kívánság is egyben: reméljük, és bízunk benne, hogy a fák örökké őrizni fogják az emberek életét.” 

Ismerd meg két másik nagyszerű férfi történetét, akik nem beszélnek, hanem cselekszenek - méghozzá emberfeletti kitartással- Földünk érdekében: 

Ő lehet a megmentőnk: a férfi, aki megállította az elsivatagosodást

A férfi, aki egyedül ültetett 550 hektár erdőt (+videó, képek)

Szerző: Kiss Gréta – Pozitív Nap

Forrás: blog.africageographic.com

Forrás

TOP 5