Amerikai kutatók azt remélik, megtalálták a módját, hogy építőanyagot készítsenek a klímaváltozást okozó egyik legfőbb üvegházhatású gázból, a szén-dioxidból.

Beton nélkül szinte lehetetlen elképzelni mai világunkat. Ebből készülnek az épületek, az utak, a hidak alkotóelemeinek nagy része. Sajnos azonban a betonhoz szükséges cement gyártása felelős az üvegházhatású gázok (elsősorban a szén-dioxid) kibocsátásának öt százalékáért a bolygón.

hirdetés

Beton helyett CO2NCRETE

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói azonban úgy vélik, megtalálták a módját annak, hogy üvegházgázraktárrá alakítsák az egyik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátót.

Azt tervezik, hogy létrehoznak egy zártkörű folyamatot. Az erőművek kéményéből származó szén-dioxidot befogják, hogy egy új építőanyagot készítsenek belőle 3D-nyomtatókkal. Az új anyagnak a CO2NCRETE nevet adták (a CO2 és az angol concrete, azaz beton szó kombinálásából).

Nem ez az első próbálkozás arra, hogy befogják az erőművekből származó szén-dioxidot. De azt a problémát eddig még nem sikerült hatékonyan megoldani, hogy mit kezdjenek az így összegyűjtött gázzal.

Cél a cement kiváltása

„Azt reméljük, hogy nemcsak több gázt fogunk be” – mondta J .R. DeShazo, az UCLA professzora – „de sikerül is ezt a szén-dioxidot újfajta építőanyag készítésére használni, amely kiválthatja a cementet.”

Az általunk javasolt megközelítés, hogy forrásként tekintsünk a szén-dioxidra, olyan forrásként, amelyet újrahasználhatunk” – mondta Gaurav Sant, a kutatások egyik vezetője. „A cementgyártás szén-dioxid-kibocsátással jár, ám egy lehetőség, ha újrahasznosítjuk ezt a szén-dioxidot építőanyag készítésére, ami egy újfajta cement lenne.”

Laboratóriumban már sikerült

Eddig az új építőanyagot csak laboratóriumi méretekben sikerült előállítani, és 3D-nyomtatóval alakították apró hengerekké.

„Be tudjuk mutatni a folyamatot, amelyben meszet használunk kiinduló anyagként, és ezt egyesítjük szén-dioxiddal, hogy cementszerű anyagot kapjunk” – mondta Sant. „A nagy kihívás az, hogy nem csupán egy új építőanyagot akarunk kifejleszteni. Egy feldolgozási folyamatot, egy integrált technológiát akarunk kidolgozni, amely egyenesen vezet a CO2-tól a végtermékig.”

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép: CO2NCRETE-előállítás a laboratóriumban, Forrás: Roberto Gudino/UCLA

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu